Конгресът на САЩ нареди на американското разузнаване да проучи способностите за оцеляване на Китай и Русия при евентуален ядрен удар, съобщава "Блумбърг" в своя публикация.
В частност разузнаването е получило като задача да проучи надлежно съществуващите бункери за лидерите на двете страни, както и средствата за комуникация в тях, предвидени в случай на глобална война.По оценки на руските специалисти Русия е в състояние да гарантира ответен удар в условията на масирана атака от страна на САЩ.

Както съобщава "Блумбърг",цитиран от "Руски дневник", спецслужбите на САЩ и стратегическото командване на Пентагона (STRATCOM) трябва да изготвят нова оценка на способностите на властите в Русия и Китай "да преживеят ядрен удар".

По информация на изданието анализът трябва да включва "местонахождението и описанието на подземните комуникации, важни за политическото и военното ръководство", в това число и на обектите, в които при криза ще работят висшите органи на властта в Москва и Пекин.

Новото изследване е по поръчка на Конгреса и бе одобрено още преди встъпването в длъжност на Доналд Тръмп от Републиканците и Демократите, които са силно обезпокоени от нарастващата военна дързост на Китай и политиката на руския президент Владимир Путин.

"Нашите специалисти разработват съответстващ отговор", потвърдил пред "Блумбърг" Брук Девълт, представител на стратегическото командване на САЩ и капитан от Военнноморския флот, без да разкрива повече подробности.

Изданието добавя, че активен поддръжник на идеята е републиканецът от Охайо Майкъл Търнър, член на групата за стратегическите сили към комисията по отбрана на Конгреса. САЩ трябва да разберат как Китай и Русия възнамеряват да водят война и как ръководствата на двете страни биха командвали и контролирали евентуален конфликт, смята конгресменът. "Това познание е от решаващо значение за нашите отбранителни способности", заявява Търнър.

По думите му Русия и Китай "са инвестирали значителни средства и ресурси, за да разберат как ние смятаме да се сражаваме, в това число и как да прекъснат комуникациите на нашето ръководство. Ние не бива да пренебрегваме пропуските в нашите познания за ключовите възможности на противника", смята републиканецът."Да отправиш намек към лидерите на потенциалните си противници, че те не могат да спечелят една ядрена война, е стара американската стратегия", обяснява пред изданието бившият служител на Пентагона Франклин Милър, работил при седем министри на отбраната.

Властите в Русия и Китай "планират да управляват ядрените си сили от командни бункери, намиращи се дълбоко под земята", твърди Брус Блеър, изследовател на политиката по ядрена безопасност от Принстънския университет и съучредител на групата Global Zero, която се бори за унищожаване на ядреното оръжие.

Според него подобни съоръжения изискват използването на стратегически крилати ракети, способни да извършват маневри в планински местности, така че укрепленията да бъдат ударени под определен ъгъл. Едно от тези убежища – ЗАТО "Межгорье" в южноуралската планина Ямантау, създадено още в разгара на Студената война, често се споменава в медиите като "бункерът на Путин".

Такива оценки на стратегическия потенциал на страните са рутинни мероприятия, смята бившият началник на 4-ти Централно-научен и изследователски център (ЦНИИ) към Министерството на отбраната на РФ, генерал-майор Владимир Дворкин. Според него за десетилетията на ядрено сдържане всички отговори на въпросите на конгресмените са отдавна известни.

"Американците искат да знаят способно ли е висшето ръководство на Русия да издаде заповед за ответен или ответно-насрещен удар до стратегическите ядрени сили в случай на масиран разоръжаващ удар от страна на САЩ? И дали при съмнения в способността да го направи, Русия няма да прибегне до изпреварващ удар в критична ситуация, който да доведе до унищожаване на човечеството", обясни Дворкин. Според него разузнаването на САЩ обаче отдавна знае за съществуването на високозащитени командни пунктове за висшето командване, както и за многократно обезпечените канали за военно управление и връзки, така че е наясно със способностите на Русия да нанесе масиран ответен удар, в случай на ядрено нападение от страна на САЩ.