Турция е готова да започне поредната операция в Северна Сирия, за да осигури границите си, като премахне терористичните елементи и да гарантира безопасното завръщане на сирийските бежанци и териториалната цялост на Сирия. Това пише Anadolu Agency.

Турският президент Реджеп Ердоган обяви в неделя, че Турция е готова да започне Операция „Мирна пролет“ източно от река Ефрат в северната част на Сирия, за да прочисти района от терористите.

Напрежение: Турция се готви да нападне до 48 часа

„Може би днес или утре е време да прочистим пътя за (нашите) мирни усилия, който вече е избран и процесът за тях е стартиран“, каза Ердоган.

Турският президент повтори, че страната му има за цел да установи мир на изток от река Ефрат чрез прочистване на този сирийски регион от терористи.

„Турция подкрепя териториалната цялост на Сирия и политическото и административното единство на сирийците“, каза той по-рано.

Ердоган пак плаши: Можем да дойдем всяка вечер без предупреждение!

Ердоган добави, че единствената причина за присъствието на Турция в Сирия е, че заплахата от тероризъм към нейните граници се е превърнала в бариера, която пречи на завръщането на сирийците, уточнява Фокус.

„От началото на кризата в Сирия ние подкрепихме териториалната цялост на тази страна и ще продължим да я подкрепяме“, каза турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

Става страшно! Тръмп се закани да унищожи Турция, ако...

Турция няма претенции за територията на никоя страна, заяви говорителят на президента Ибрахим Калън, говорейки за възможна операция в Северна Сирия.

„Като част от териториалната цялост на Сирия планът за зона за сигурност има две цели: да подсигурим границите си чрез премахване на терористичните елементи и да осигурим безопасното завръщане на бежанците“, добави Калън.
 

Турция е основният маршрут за бежанците, които се опитват да преминат към Европа от 2011 година насам, когато започна гражданската война в Сирия.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!