Буквално до няколко дни Съветът на министрите на правосъдието и вътрешните работи на ЕС ще се произнесе окончателно дали България ще се присъедини към Шенген.

Австрия и Нидерландия вече обявиха, че няма да подкрепят влизането на страната ни към шенгенското пространство. Освен, че е доста унизително за България, подобно решение ще лиши българите от доста ползи и облекчения при пътуването.

Какво трябва да знаете за Шенген?

Шенгенската зона е група от 26 европейски държави, които са премахнали граничния контрол помежду си. Единствените от ЕС, които не членуват, са България, Румъния и Хърватска.

Шенген позволява на над 400 млн. европейци да се движат свободно, без да се съобразяват с границите. Изпълняването на шенгенските правила означава премахване на граничния контрол с другите страни членки, като едновременно с това се подсилва контролът над гражданите на държавите, които не са от шенгенското пространство.

Без контрол на вътрешните граници хората могат да пътуват, където пожелаят в рамките на шенгенското пространство, без да се притесняват за паспорти, визи и дълги опашки на контролните пунктове.

Освен това значително се намаляват разходите за граничен контрол, тъй като вътрешните граници в рамките на Шенген вече не е необходимо да бъдат патрулирани.

Всички държави споделят разходите за поддържане на контрола по външните граници, така че по-малките страни в края на Шенгенското пространство биха намалили значително харчовете си за граничен контрол.

Шенген се отразява положително на търговията. Значително се намалява времето, необходимо за придвижване на стоки в цяла Европа. Сега отнема часове и дни на камионите да прекосят определени граници. Това прави много по-лесно, по-бързо и по-евтино придвижването на стоки из ЕС.

Туризмът е една от индустриите, които също процъфтяват в Шенген, защото все повече хора могат необезпокоявано да посещават дадена държава.

Шенген също така улеснява преместването на европейците на работа или за образование в друга държава.