От решението на проблема с газовите доставки ще се съди за успеха на този кабинет. Към момента няма причини за оптимизъм, а трябва да търсим варианти, разглеждайки сравнително лош сценарий.

Това коментира за БНР Петър Ганев - старши анализатор в Института за пазарна икономика. Той изтъкна, че няма гаранция, че нов договор с „Газпром“ би бил спазен, тъй като и сегашният е нарушен.

„Каквито и спорове да има от ляво и дясно кой е виновен, в крайна сметка имаше договор, който беше нарушен. В много други страни, които опитват да спазват новите правила, също имаме нарушаване на доставките, така че нямаме сигурен доставчик от страна на Русия. Трябва да се намират максимално много алтернативи. Задължително трябва да се запълни максимално и хранилището в Чирен“.

1/3 от газовото потребление у нас е от „Топлофикация-София, а друга 1/3 – от торовия завод в Димитровград и за тях трябва да се търсят решения. Ако цените на газа скочат с 60%, това „допълнителното би наляло огън в цялата дискусия за инфлацията. В цяла Европа е такава картината.

Към момента нашите компании успяват да предадат тази по-висока цена на енергията в крайната цена и да продължат да функционират - нямаме огромен ръст на фалитите“, коментира той.

Ако устойчиво решение не се намери, Ганев очаква да продължим да имаме високи нива на инфлация.

ИПИ предлага и свои решения за реформи в социалните трансфери и услуги като нов подход към социалните защита.

В МТСП се разпределят над 3 милиарда лева. 1 млрд. лв. са за хората с увреждания. Още 1 млрд. са за децата и семейства - предимно детски надбавки, но има и за деца с увреждания. Има средства и за активна политика на пазара на труда по европейски програми. Около 300 милиона лв. остават за социално подпомагане. Голямата част са помощите за отопление, обясни Ганев. Тук са и предложенията на ИПИ:

„Първо – по-голяма подкрепа към най-бедните - месечните социални помощи; промяна на доходния критерий, обвързването му с линията на бедност, тоест увеличаване на хората, които получават класическите социални помощи, еднакъв доходен критерий между тези помощи и помощта за отопление, която ще стане основна тема през зимата за сметка на преосмисляне на ресурса в тези широки мерки, които казах, например „подкрепа за деца и семейства“ на фона широкодостъпното данъчно облекчение“.

Според Ганев не е необходима нова актуализация на бюджета, а да бъде направен качествен такъв за догодина:

"Тези предложения, които правим, са неща, които е важно да станат в дългосрочен план и могат да влязат в сила следваща година. Няма нужда цялата бюджетна рамка да бъде сменяна през октомври".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук