Посредниците качват цената на газа с 30% в България. Това каза по време на на брифинг Делян Добрев от ГЕРБ.

"За последните три месеца сме купили газ за около 630 милиона евро, по 30% са около 200 милиона евро са прибрали посредниците.

Добре ли е за нулево толерантните към корупцията. За тези, дето щели да правят антикорупционно мнозинство. Тези с антикорупционното мнозинство купуват газ от посредници", каза още Добрев.

"Знаете ли какво стана с двата танкера. Продадоха ги в Гърция и в Турция, продадоха ги тези танкери и купиха газ от посредниците. В България няма фактура от американски доставчик на газ", коментира Добрев.

"В България няма фактура от доставчик на американски газ. Това, което се случи е, че ги продадоха в чужбина и си купиха газа през посредниците.

Като изключим азерския газ, 100% от останалия газ е руски. В България не е пристигнала нито една молекула американски газ", заяви Делян Добрев в отговор на твърденията на Асен Василев и Кирил Петков, че у нас не се използва руски газ и не се се купува газ чрез посредници, а се използва американски газ.

"Като изключим посредниците, 100% от газа в България е Руски. В България не е пристигнала и една молекула американски газ. За да пристигне, той трябва да пристигне в посока от Гърция към България. Физически този газ, който се разтоварва в Гърция или Турция, трябва да влезе от Гърция в България. Ние сме нямали обърнат поток.

Потокът винаги е бил от България към Гърция. Как да влезе, ако реката тече надолу, как да влезе газ нагоре по същата тази река", добави още Добрев.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук