Има риск процедурата по закупуване на нов тип боен самолет да се удължи, а дори и да не се стигне до договор. Това прогнозира Ангел Найденов, председател на Центъра за изследване на отбраната и сигурността и бивш министър на отбраната, във връзка с процедурата по придобиване на многоцелеви изтребител, предава агенция "Фокус".

Той потвърди тезата, че лобизъм има и от двете страни по спора, който се води на политическата сцена у нас. Според Ангел Найденов в процедурата по избор на боен самолет се крият още много подводни камъни и предизвикателства, едно от които – изискването на САЩ за еднократно плащане на фона на решението на НС за разсрочено плащане.

„Предложението в преговорите да бъдат включени четирима министри – на отбраната, на икономиката, на финансите и на външните работи, е опит на министъра на отбраната да се презастрахова, като разшири територията на отговорността при вземане на решенията. Няма финализирани параметри по отношение на цени, на срокове за доставка и стойността на разходите, които са необходими до края на експлоатацията на бойните самолети. Не се споменава и какви биха били параметрите на партньорството по отношение на икономиката, трансфера на технологии, както и в областта на отбраната и сигурността. Това, което липсва като информация, не е маловажно.

Ние не знаем дали и предложението за шведския самолет „Грипен“ се включва в известната към момента финансова рамка“, обясни Ангел Найденов. Притеснителен според него е и фактът, че предстои изясняването на параметри, които Министерството на отбраната бе поело ангажимент да уточни до края на 2018 година.

Бившият министър на отбраната изрази скептицизъм, че през 2019 година ще се стигне до очакваните 3 договора за трите големи модернизационни проекта, засягащи ВВС, Сухопътните и Военноморските сили на българската армия. Според Ангел Найденов предприетите вече стъпки все пак са в правилната посока