Наблюдава се много голямо напрежение, не мога да си представя как ще продължи през септември. Нещата изглеждат до степен на неразумно обострени. И това не е от полза на политическите играчи, а кара гражданите да се отвратят, коментира политическият анализатор проф. Антоанета Христова в предаването „Плюс – минус“ по Нова тв.

Тя засегна двете актуални теми – записите, за които се твърди, че са с премиера Бойко Борисов и разследването за лобизъм с участието на секретаря по правни въпроси на президента Румен Радев – Пламен Узунов.

Христова призна, че е учудена от поведението на държавния глава, който настоява за разследване на изтеклите записи.


„Каквито и записи да се вадят, това, което трябва да се разследва, е кой ги прави. От гледна точка на закона там няма нито един елемент, който да бъде притеснителен за министър-председателя“, коментира тя .

А от друга страна има хора от екипа на президента, които съвсем в прав текст, се опитват да подреждат по лобистки интерес. По думите на Христова не се реагира достъчно коректно на двата проблема.

„В единия случай има изключително видимо лобиране, в другия случай имаме нещо, което също трябва да бъде разгледано сериозно, но и това кой ги е направил“, отбеляза още тя.

И подчерта, че записите изглеждат манипулирани. Анализаторът каза, че е съмнително и това през каналите, през които записите изтичат, които „не изглеждат достатъчно уважавани“.

Антоанета Христова подчерта, че липсва лидерството и това е големият проблем на родното политическо пространство.