"Доставката на 1 млн. снаряда за Украйна потвърждава още веднъж единството на Европейския съюз да действа с фокус при такива предизвикателства. Това е добра новина и за България, тъй като задълбоченото сътрудничество в отбранителната индустрия, включително в сферата на боеприпасите, е нещо, от което имаме полза като сериозен производител на продукти от отбранителната индустрия".

Това каза пред БНР Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната, експерт по национална и международна сигурност.

И допълни, че за да се възползваме от средствата от ЕС, трябва да имаме ясна стратегия за развитие нашата отбранителна индустрия като част от НАТО и от европейската отбрана.

"Тази стратегия трябва да е синхронизирана с програмите за превъоръжаване на нашата армия. Това е сериозен приход на финанси и от тях трябва да бъде заделена немалка част за иновации и за създаване на нови производства".

 

Велизар Шаламанов / Снимка: БНТ
 

Бившият министър изрази съмнение, че Китай ще поеме риск и ще окаже военна помощ на Русия, тъй като търговското партньорство с ЕС и САЩ е жизнено важно за страната.

"Предизвикателство за Китай е хем да изглежда, че е близък приятел с Русия, хем да не предизвика свободния свят да му наложи санкции... Чрез разговор с Володимир Зеленски и чрез поемане на позицията на украинската страна Китай може да изиграе роля в намирането на решение за тази криза без задълбочаване на военните действия. Силният човек в решаването на този много сериозен конфликт на XXI век е Зеленски, не Путин".

Той подчерта, че единственият начин за овладяване на конфликта и Европа да се върне към мира, е изтегляне на руските войски от Украйна.

"Ако се допусне Русия да се наложи над Украйна, следващата стъпка на Путин, каквато беше представена в писмо до лидерите на НАТО, е връщане към ситуацията от 1997 година - извеждане на всички страни от Източна Европа от НАТО".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук