Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков е издал заповед бившият шеф на “Булгаргаз” Николай Павлов и останалите четирима членове на стария съвет на директорите на дружеството да бъдат арестувани в понеделник сутринта.

След като партията “Продължаваме Промяната” продължи отстраняването на борда на директорите на държавното дружество “Булгаргаз” ЕАД, без да има завършена проверка от БЕХ, ДАНС и МВР, с назначаването на нов борд на директорите, състоящ се от бивши кадри на същото дружество, уволнени неотдавна след съмнения за конфликт на интереси с частни фирми, в които впоследствие стават служители или за несправяне с работата в дружеството, запознати твърдят че поради липсата на търпение у управляващите да бъдат проведени необходимите според тях проверки, има издадена заповед за ареста на отстранения борд на “Булгаргаз” ЕАД. Същият се планира за понеделник рано сутрин, което би могло да възпрепятства провеждането на разпит на Николай Павлов в прокуратурата, за който има изпратена вече призовка, пише Fakti.bg.

Премиерът и министър Рашков неведнъж през последните дни изразяваха своето негодувание от неповдигането на обвинения от страна на прокуратурата. Рашков дори обвини прокуратурата в бездействие, въпреки че същата ежедневно провежда разпити в хода на разследването.

Желанието на Кирил Петков да се справи публично с проблема, който самият той твърди, че съществува в Булгаргаз, въпреки че нито една проверка не констатира факти, говорещи за пропуски в мениджмънта, камо ли за корупция, обслужване на интереси и нанасяне на вреди на дружеството, и публичните обещания на Петков за повдигане на обвинения, създават сериозни съмнения за открит и неправомерен натиск върху службите да произведат искания от премиера резултат.

Чрез един публичен арест на борда на директорите на Булгаргаз ЕАД за разрешения в рамките на всяко разследване 24-часов период, Петков ще “прехвърли топката” в полето на прокуратурата, която ще трябва да реши дали по искане на МВР да удължи 24 часовия арест на 72-часов, и дали да повдигне така желаното от Петков обвинение.

Ходът е добре измислен за постигане на целта. Прокуратурата ще бъде поставена в капан – от една страна в невъзможност да повдигне обвинение към арестуваните членове на борда или дори да обоснове удължаване на задържането на 72 часа, неразполагайки с никакви факти, констатиращи престъпление, а от друга страна намирайки се не само под политически, но и обществен натиск, създаден от изказванията на премиер, министър на вътрешните работи и министър на енергетиката, използващи чувствителността на населението към темата газ, парно, ток, за констатиране от прокуратурата на престъпления, водещи до увеличение на цената на природния газ за домакинствата през месец януари с 30%.

Изборът на прокуратурата няма да е лесен, но премиерът печели и в двата случая – да бъде задържан и обвинен бордът на Булгаргаз, което ще остави впечатлението в обществото, че не е бил неправомерно и неоснователно отстранен, или прокуратурата да освободи от ареста борда без повдигане на изфабрикувано обвинение и веднага Гешев да бъде обвинен в бездейстие в стил “Аз ги хващам, те ги пускат”.

Разбира се, целта да бъде атакувана по такъв начин прокуратурата не е изненадваща в контекста на опитите на премиера за отстраняване на Гешев. В случай, че прокуратурата се поддаде на натиска това би довело до повдигане на незаконосъобразни обвинения, които ще доведат до оправдателни присъди и ще имат за последица осъждане на държавата за заплащане на големи обезщетения на , които ще са за сметка отново на гражданите, в името на които уж се прави всичко.

Всичко изложено оставя усещането, че няколко лица ще бъдат използвани като жертви в кризисен пиар, с помощта на държавна репресия, без съзнание за спазване на основни принципи на върховенството на правото и без управляващите да се интересуват дали едни такива обвинения имат своите законови основания, преследвайки краткосрочни цели за задоволяване на обществения гняв.

Независимо, че факти за престъпление липсват, връщане назад за премиера няма.

Още преди да бъде вписан новия борд на директорите в Търговския регистър, Кирил Петков продължи с лъжливите твърдения.
В сряда той заяви, че новият борд на Булгаргаз свалил цената на природния с 17.64 % за месец февруари, а в действителност заявлението в КЕВР е внесено от стария борд и цената е одобрена от КЕВР докато дружеството все още се управлява от Николай Павлов.

При запазване на ценовите нива на TTF – холандската газова борса от деня преди встъпването на новия борд (EUR76-78/мвч) то цената през месец март следва да намалее допълнително с около 15% спрямо февруари. Това е важно да се отбележи и помни, за да не препише и това понижение Кирил Петков на себе си или “продължената” от него промяна чрез връщането на старите газови кадри. За да може да се съди информирано за постиженията на новия борд е необходимо да се знаят факти от професионалната история на членовете, имащи опит в газовия сектор. Останалите нямат такъв.

До 2015 г. Людмил Йоцов е финансов директор на държавното дружество Булгаргаз. Освободен е от длъжността поради финансовия колапс на дружеството, водещо до неспособност да извършва търговската си дейност поради невъзможност да се заплащат дори доставките на природен газ от Газпром. Към датата на уволнението му дружеството има 325 млн. лв. просрочени задължения, в т.ч. към към държавната хазна, преносния оператор “Булгартрансгаз” ЕАД, неплатени лицензионни такси към КЕВР, а финансовият резултат показва загуба от 4.5 млн. лв. Съществували подозрения за нерегламентирани контакти с частния търговец на газ – унгарската фирма МЕТ.

Всичко това кара ръководството на Булгаргаз, предшестващо Николай Павлов, да вземе решение за освобождаването на Людмил Йоцов.
На негово място за финансов директор е назначен Николай Павлов, който до този момент е бил финансов директор на НЕК. Впоследствие Павлов застава начело на Булгаргаз, дружеството излиза от сигурен фалит и постига рекордни продажби и печалба, достигаща 100 млн. лв. за 2021 година.

Скоро след уволнението на Людмил Йоцов, същият е назначен като служител в не друга, а именно във фирма МЕТ, където компания му прави друг уволнен кадър на Булгаргаз – Петър Филдишев. Сега Йоцов се връща, за да застане начело на дружеството.

Анжела Славова пък е уволнена от Булгаргаз на 18 януари.2022 г. Запознати от бранша и служители в дружеството твърдят, че причината е несправяне със задълженията си на юрисконсулт и множество загубени дела. Щатната бройка била съкратена, за да се избегне процедурата по дисциплинарно уволнение.
Запознати твърдят, че по време на службата ѝ в Булгаргаз вероятно е изнасяла информация към конкурентни фирми и че съществуват доказателства, че единият “приемник” на тази чувствителна търговска информация е не кой да е, а самият Людмил Йоцов, който е новият изпълнителен директор на Булгаргаз.

Проверката в държавната фирма „Булгаргаз“ не е открила нарушения, съобщават близки до разследването. Документацията е изрядна, няма основания за образуване дори на досъдебно производство, а за повдигане на обвинения или за арести и дума не може да става.