Изявленията на Янев и на Радев са скандални, водят до разделение и отслабване на позицията ни в НАТО. Това заяви пред БНТ президентът Росен Плевнелиев.

„Когато ври и кипи и има опасност от мащабна войнаблизо до България, България казва: ние нямаме нужда от НАТО, сами ще се оправяме с някаква батальонна група, която още не е сформирана. Това е национално предателство. Толкова ли е велика армията ни, че не искаме да се поучим от американците или британците?”, попита гневно той.

„И ето ви ролята на България като част от усилията за дестабилизация в НАТО”, каза още Плевнелиев. И добави: „Направиха всичко, за да отслабят позицията на България в ЕС и НАТО”.

„Единственият национален интерес на България е бегом към еврозоната, към сърцето на НАТО и ЕС, всичко друго ни осъжда на бедност”, категоричен е Плевнелиев.

Според него бюджетът, приет на първо четене, по-скоро ни отдалечава от ЕС и еврозоната. „Нищо друго няма смисъл, какъвто е влизането ни в еврозоната. Те трябва да работят с целта да влезем през 2024 г. Всички държави, които влязоха в еврозоната, днес са двойно по-богати”, добави той.

И даде 100 дни толеранс към правителството на Кирил Петков.

По случая с „Булгаргаз” Плевнелиев заяви, че новият шеф на дружеството е работил доста време във фирма, партньор на „Газпром”.

„Дългосрочният договор на „Булгаргаз” с „Газпром” изтича в края на тази година, мисля, че тази смяна гледа напред. Слагането на човек, близък до „Газпром”, не е случайна. Единствените, които имат план в България, са руснаците”, посочи Росен Плевнелиев.