С хладен разум. И без да премълчаваме от криворазбрана куртоазия някой да не се засегне. Навлизам. Кръгът се стеснява.Трябва да се хванем за ръце. Да мобилизираме рамене. Да допрем глави. Да уеднаквим  сърцата в общ ритъм.Да съберем цялата обща сила. Другото ще са парчета от счупена чаша.
 
Важен въпрос , г-да Борисов и Радев: Как ще оживеят живите във време на коронавирус? Какъв ще бъде животът за живите? Кредити, ипотеки, фалити, плащания ток, вода, парно, гориво, контрагенти, такси, заплати, НАП, НОИ,  пари за храна , лекарства и живот?

Спираме работа, уволняват ни, в неплатен отпуск сме – защото работодателят ни затваря ,защото трябва някой да гледа децата у дома, за да се грижим за  възрастните? Как държавата ще ни помогне?

 
Ето усилията, които полагат държавниците :
 
Вицепремиерът Томислав Дончев на брифинг от 13-ти март, призори, 2020 г., след извънредно заседание на МС с Националния оперативен щаб с цел координиране, организиране на действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от Световната здравна организация спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19.
 
Илиана Беновска: Г-н Дончев, имате ли екип, който ще изработи технологията на законодателните промени, на допълнителните нормативни уредби, които трябва да се внесат и който ще даде оценка на това какви финансови ресурси трябва да се впрегнат за това да се компенсират щетите на стопанския живот, в образованието, в друг вид дейности - да не ги изреждам, списъкът е дълъг - за живота на хората?

И не на последно място – кога ще бъде снабден целия медицински персонал, който обслужва подобни случаи и ще обслужва с необходимите предпазни мерки?
 
Томислав Дончев: По втория въпрос – медицинсият персонал е снабден, както и доставки се извършват периодично в зависимост от нуждите. Както видяхте и днес ние не само разчитаме на внос, ние вече произвеждаме защитна екипировка.

А колкото дали имаме екип – разбира се! Първо ресурсите на целия МС, на всички министерства това им е работата в съвсем оперативен порядък, както и представителите на всички институции, които са зад мен. В този процес би могла да участва и българската наука.
 
Илиана Беновска: Парите, имате ли обезпечени пари, за да се организира цялото това огромно мероприятие?
 
Томислав Дончев: До момента нали не сте чули коментар, че някое мероприятие не е било предприето заради липса на пари?
 
Илиана Беновска: Ще търсите ли подкрепата на президента за това извънредно положение?
 
Томислав Дончев: За процедурата, както е предвидено по Конституция, ни е необходима подкрепата на Народното събрание.
 
Илиана Беновска: А ще има ли компенсации за родителите, които гледат децата си и за чиито деца няма места в детските градини?
 
Томислав Дончев: Ние получаваме към момента разнопосочни искания за различни компенсации, както от лица, така и от представители на различни браншове на българската икономика.

Към момента няма взето решение за какъвто и да било тип компенсации. Ние ще бъдем изключително внимателни, чувствителни към нуждите на всяка група или бранш и не забравяйте, че говорим за компенсации в момент, когато се очакват по-малко приходи в бюджета.
 
Илиана Беновска: Точно това Ви попитах – ще има ли в такъв случай реформа на бюджета, актуализиране на бюджета, Вие не ми отговорихте?
 
Томислав Дончев: Много е рано да се коментира този въпрос. Всичко зависи с каква динамика се развива кризата оттук нататък, което е много трудно да се прогнозира дори от уважавани учени, които стоят зад гърба ми.
 
Илиана Беновска: Означава ли, че частично ще бъдат затворени границите, г-н Дончев?
 
Томислав Дончев: Не, не означава! Затварянето на границите означава спирането на целия стокооборот, което ще има непоправими последици върху икономиката.
 
Илиана Беновска: Как тогава ще спрете някой, който иска да излезе?
 
Ето какво заяви и Началникът на Националния оперативен щаб за мерките срещу коронавируса проф. ген. Мутафчийски след извънредно заседание на МС от 13-ти март 2020 г., вечерта:
 
Илиана Беновска: Проф. Мутафчийски, най-важният въпрос е, на който може би нямате и отговор, но кажете все пак прогнози – каква профилактика за укрепване на организмите би следвало да провеждат хората, за да не бъдат податливи на този вирус?

И второ, появяват се най-различни научни съобщения, че се работи по ваксина, лекарство и така нататък, но има ли някаква светлина на хоризонта, защото ограничителните мерки няма да прекратят тази епидемия и може би ще надхвърли възможностите на българското здравеопазване, което тогава, не знам дали имате прогноза какво ще правите, ако вече не успявате и както се изрази един испански и италиански лекар скоро, че трябва да се избира кой да живее и кой да умре от лекаря, който ще му сложи апарат?
 
Ген. Мутафчийски: Това се случва в цял свят, това не се случва само в България! Това се случва в цял свят, в целия цивилизован свят!
 
Илиана Беновска: Да, но ние живеем в нашия малък свят!
 
Ген. Мутафчийски: Това е заради прекомерността и свирепата същност на заболяването с толкова много засегнати възрастни пациенти, които изискват дихателна реанимация, а не заради подготвеност или неподготвеност на здравната система.
 
Илиана Беновска: Е, как, ако нямаме апарати, това е?!
 
Ген. Мутафчийски: Питате ме за профилактиката. Въпросът Ви е насочен към друг тип лекари. Вие разбрахте, че няма такава профилактика, няма лечение. Лечението, което се води на усложнените пациенти по принципите на интерстициалната пневмония, които се лекуват от десетки години. Разбира се сега се използват по-съвременни антибиотици.

Има точно разписани правила. По отношение на специфичното лечение за коронавирус инфекциите – за съжаление няма напредък в тази посока, нито като медикаментозна терапия, продължават търсенията в тази посока, но без да са се увенчали с успех.

По отношение на ваксините, да, този въпрос се задава често, разбирам, и аз бих го задавал често, но перспективите са, поне според сериозните научни съобщения, че най-рано есента тази година, но по-вероятно март месец догодина. Винаги съм го казвал, недейте така да правите физиономии, все едно че чувате страшната новина.
 
Илиана Беновска: Човек иска да чуе нещо надеждно!
 
Ген. Мутафчийски: Не, Вие може да искате, но правете го към други. Скоро гледах един човек със спрейче в джоба, който говореше глупости, не можем да си позволим да говорим глупости!
 
Ето с какви силни, човешки и истински думи се обърна към нас Началникът на Националния оперативен щаб за мерките срещу коронавируса ген. проф.Мутафчийски  след извънредно заседание на МС от 14-ти март 2020 г., в 20 часа:
 
Уважаеми дами и господа,

всички знаете, че след забележителен политически консенсус в България беше наложено извънредно положение във връзка с коронавирус епидемията, а всъщност тя е пандемия. В нашата страна са регистрирани 41 случая на коронавирус инфектирани.

Само за последните часове бройката се увеличи на 10 за деня. Повече от 200 проби са изследвани за денонощието.

На практика с 30% увеличихме броя на заболяванията за последния ден. В последните часове в такива големи държави, знакови за Европа, в Германия заболелите се увеличиха с 50% - огромен брой заболели.

Цяла Европа налага безпрецедентни мерки, въпреки ясното съзнание за икономическия ефект от тези мерки.

Всъщност, въпросът е за физическото оцеляване на населението на Европа и на света и то на една особено чувствителна и беззащитна част от населението, каквито са възрастните хора и хората с хронични заболявания или други придружаващи заболявания.

Слава Богу, децата ни са пощадени - ние, българите, сме особено чувствителни към нашите деца, но бих казал, че не по-малко сме чувствителни към нашите родители и към нашите баби и дядовци и всички възрастни хора.

Наложените мерки и през последното денонощие, доуточнявани, като че ли не дават задоволителен резултат.

Ще споделя мои лични впечатления. Днес на централни места в София животът като че ли продължаваше без никакви смущения. Може би, е добре това, че нашата нация има кураж, но не бива в никакъв случай да бъдем лекомислени.

Към нас се задава една епидемия, която е с невиждана ярост досега в човешката история. Ние трябва да бъдем изключително отговорни към нас самите, към нашите близки, към нашите възрастни родители, към нашите приятели, към нашите колеги.

Впечатленията са, че изпаднахме в дребнотемие след обявяване на мерките, измести се фокусът на вниманието към такива теми от рода: Дали, фризьорските салони ще работят, или магазинът за пирони?

Това показва, че най-вероятно не сме узрели все още и не осъзнаваме какво ни предстои. Предстоят ни времена на изпитания, които не са само икономически - ще се загубят човешки животи и то на тези, които много обичаме, на тези, които са ни дали живота, тези, които са ни отгледали, тези, които са търпели за нас, когато сме били малки и са ни гледали как израстваме пред очите им.

Тези, които се гордеят с нашите успехи.

Ние не бива да ги разочароваме в нашето безхаберие!

Уважаеми дами и господа,

с цялата отговорност стоя пред вас и ще предложа на Министерски съвет да приложи възможно най-твърдите мерки.

Разбира се, не бива да се посяга върху това, без което не можем.

Това са магазините за хранителни стоки, това са аптеките и моля ви, не ме питайте за фризьорския салон, защото това ще значи, че вие, изобщо, не сте разбрали за какво става въпрос.

По цял ден получавам обаждания: Какво ще стане с фитнес залата ми, какво ще стане с павилиона за банички? И аз отговарям: Опитайте се да спасите вашите възрастни родители, опитайте се да спасите вашите баби и дядовци!

Вашето магазинче ще оцелее, след като премине тази буря. Но да си дадем шанс да отмине с по-малко загуби.

Фокусът на всичко това, което се прави, на мерките, които се взимат, е, че трябва да намалим яростта на това, което идва към нас, да снижим кривата, за да може и здравната ни система да оцелее - да поеме всички нуждаещи се, да не ни се налага да правим тежък избор кой ще умре и кой ще живее, защото нямаме апарати.

Да не правим тежките избори кой ще ни лекува - гледах покъртителни снимки, предполагам и вие, от болниците в Италия, от болниците в Китай, където колегите се намират на края на силите си, където се разболяват, където умират, грижейки се за своите пациенти и със сигурност не си задават въпроса дали фризьорският им салон работи.

Осъзнавам цялата си отговорност, след като казвам това, което чухте! Благодаря Ви за вниманието!
 
Казах какво ще предложим - да останат да работят само хранителните магазини, аптеките и бензиностанциите, това е. Банките, разбира се. Остава да работи държавата с нейните институции. Банките и застрахователните компании.

Това е! Знаете ли, колко трудно ми беше да изляза сега тук, защото знам какви въпроси ще възбуди това нещо и какви бури от емоции ще има във всеки един от вас. Надявам се да съм ги предизвикал, защото по този начин, вие, няма да излезете утре.

Имаше един много интересен шарж с моята снимка: „Отиваме на купон!“

Не, не отивате! Не е време за купон! Благодаря ви!
 
 
И ето какво заявиха заедно президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов , днес, 15.3.2020 г. в 12 часа:

Румен Радев: В този кризисен момент е необходима нашата пълна мобилизация, защото справянето с криза от такъв характер изисква високото съзнание на всеки един от нас.

Строгите мерки ще бъдат от полза само, ако всеки един осъзнае техния смисъл и своето място и участие в борбата с коронавируса.

Извънредното положение е с едномесечен срок и аз го приемам като временна мярка, въпреки критиките към начина, по който беше въведено и последствията, които предизвика. Но моят призив е да не се поддаваме на паниката.

Българските институции работят във форсмажор и трябва да проявяваме разбиране към техните усилия. В интерес на всички ни е да изпълняваме стриктно ограничителните мерки и указанията на властите.

Но ще споделя и друго, че тези ограничителни мерки са изключително важни в момент като настоящия, те са животоспасяващи, но само с ограничения, забрани и наказания ние не можем да излезем от тази криза като пълноценно и истински здраво общество.

Здравната криза поражда сътресения в икономиката и в социалната система, тя поставя на изпитание малкия и средния бизнес, работещи с малки деца и с възрастни родители, които разчитат на техните доходи, губят работа или са в неплатен отпуск.

И тук българското правителство следва да предложи механизми за подпомагане на най-засегнатите от ограничителните мерки. Знам колко е трудно и това го дискутирахме и до момента, защото ресурсите в държавата са ограничени.

Но в такава ситуация аз очаквам и правителството в спешен порядък да преоцени своите финансови и инвестиционни приоритети, да се търси активната помощ и съдействие на ЕС,  така че да могат да бъдат подпомогнати най-засегнатите, защото с мор от бедност не се спасява от този вирус и трябва всички да сме солидарни с тези, които най-силно ще понесат последствията от тази криза, както го разбират вече и всички засегнати държави и предприемат мерки.

Именно в такава ситуация държавата трябва да помогне на най-слабите, а младите трябва да помогнат на старите.
И това е надеждата да си върнем доверието в държавата и в бъдещето ни като общество.

Тази криза е възможност да излезем по-силни и единни като народ, който може да преодолява изпитанията, в който поколенията могат да си подават ръка, въпреки разривите и натрупаните през годините предразсъдъци и заблуди.

Ако преодолеем тази епидемия, ние ще намерим решението и на всички натрупани с годините проблеми, защото ключът към тях е в солидарността, в почтеността, в личната отговорност и уважението към човешкия живот, защото най-важното в момента е здравето, живота и благоденствието на хората.

Борбата днес е за всеки българин. Затова моят призив е единство и солидарност и аз вярвам, че заедно, обединени ще се справим!
 
Бойко Борисов: Благодаря, г-н президент, благодаря за възможността да обсъдим мерките, които сме взели! За да спестя време и на вас, абсолютно съм солидарен с това, което каза президентът, с неговите изводи и с неговите заключения за единството.

Това, което в момента правим и запознахме и президента, най-спешното в момента е да можем да защитим лекарите, медицинските сестри, лаборантите, санитарите, всички, които работят в тази сфера, така че това, което обсъдихме и днес или утре ще го обявим, по 1000 лева на медицинско лице.

Няма да ги делим на доктори, лекари и лаборанти – всички, които са на първа линия и работят с коронавируса, ще получават по 1000 лева на месец допълнително възнаграждение.

Що се касае до индустрията, която разработва маски, облекла, виждате мобилизирахме от резерва на армията, над 70 000, имаме още към 100 000, вършат прекрасна работа, така че в тази сфера ще наваксаме още в следващите дни.

Защо трябва да сме предпазливи към следващите мерки, не че не съм съгласен с президента, точно обратното, че социално слабите трябва да бъдат подпомагани, малкият и средният бизнес, който е затворен в момента, трябва да бъде подпомаган, но много внимателно трябва да следим резервите на държавата.

Защо?

На първо място трябва да мислим за пенсиите, за заплатите на лекарите, на армията, на полицията, на всички, които осъществяват в момента със своята дейност реда, сигурността и здравето.

Паралелно с това и през социалния фонд, вече и с Урсула фон дер Лайен, запознах президента, има увеличение на прага на държавната помощ, така че през социалния фонд всички, които излизат в болнични или фалират, през социалния фонд да бъдат защитени.

 Разбира се ,от криза не се излиза по-богат, от криза, особено от подобна, щетите, които се нанасят на икономиката, на населението, са в цял свят. Както виждате нито една държава в момента не е предложила конкретна мярка.

Това е поради причината, че докторите не могат да кажат в момента за колко време ще се справим. И затова всеки лев го пресмятаме за дълъг период от време, за да можем действително да защитим държавата.

Тези, които искат да използват кризата за популизъм, излизат и казват – дайте, дайте, дайте!

Държавата, нейното функциониране идва от данъците. Когато не се плащат данъци, след това няма как да се плащат заплати и пенсии.

Двете неща са много свързани, така че аз съм благодарен на президента, разбрахме се ежедневно, не само от медицинския щаб, но и нашите мерки и разчети, които вървят, да му ги предоставяме, за да може това, което и той каза, в тази криза да бъдем единни и силни.

Ако има противоречия ги оставяме назад докато трае кризата, за да може народът да усети консолидацията на всички институции,  завчера - в парламента, днес - в президентството да се мобилизираме и да излезем от кризата!

С хладен разум. И без да премълчаваме от криворазбрана куртоазия някой да не се засегне. Навлизам. Кръгът се стеснява.Трябва да се хванем за ръце. Да мобилизираме рамене. Да допрем глави. Да уеднаквим  сърцата в общ ритъм.Да съберем цялата обща сила. Другото ще са парчета от счупена чаша.
 
Важен въпрос , г-да Борисов и Радев: Как ще оживеят живите във време на коронавирус? Какъв ще бъде животът за живите?

Кредити, ипотеки, фалити, плащания ток, вода, парно, гориво, контрагенти, такси, заплати, НАП, НОИ,  пари за храна , лекарства и живот?

Спираме работа, уволняват ни, в неплатен отпуск сме – защото работодателят ни затваря ,защото трябва някой да гледа децата у дома, за да се грижим за  възрастните? Как държавата ще ни помогне?

 
Аз съм Беновска. И питам.