Най-малко още 10 милиона бежанци от Украйна идват насам, ако Киев загуби войната. Това предсказа германското федерално правителство, пише Safenews bg.

То прогнозира, че в случай на най-лошия сценарий в Украйна, ако Русия спечели войната, броят на украинските бежанци ще скочи с нови 10 милиона.

А Германия ще бъде една от възможните дестинации. Това съобщи Welt am Sonntag, позовавайки се на представители на силите за сигурност и германски депутати, запознати с тревожната прогноза.

Както пише изданието, „в случай на потенциално разпадане на Украйна германското правителство предполага, че още около 10 милиона души ще напуснат страната“.

Повечето от тях ще се отправят към Западна Европа и мнозина ще изберат Германия.

Помолени за коментар от Министерството на вътрешните работи и Федералната полиция са заявили, че като цяло не желаят да споделят никакви прогнози за развитието на миграционните събития. Но федералното парвителство предполага, че въпреки проблема с помощта от САЩ Украйна има военни и финансови възможности, за да поддържа отбранатата до края на 2024 г.

Родерих Кизеветер от Християндемократическия съюз вижда Европа по-отговорна за Украйна отвсякога.

Сега тя ще трябва значително да увеличи военната си помощ с оглед на американското колебание, казва той пред изданието.

В сравнение с масовото изселване в контекста на войната в Сирия има голяма разлика, добавя той. Турция вече затвори границата със Сирия и построи стена. Но ЕС няма да направи това по отношение на Украйна:

Изследователят на миграцията ДГералд Кнаус споделя тази оценка: „Ако Украйна загуби войната, много повече от 10 милиона бежанци могат да дойдат в ЕС. Това вече ще е най-голямото движение на бежанци в Европа от 40-те години на миналия век.“

„Така че, ако не иска броят на бежанците да се увеличи, ЕС сега трябва да помогне на Украйна да спечели своята отбранителна война.“

Според агенцията на ООН от началото на войната от Украйна са избягали над 6 милиона души. А отделно от това вътре в страната има още милиони бежанци. Принудително напуснали главно източните и южните райони. Според германското издание в момента в Германия има 1,1 милиона украински граждани, които са влезли в страната от 2022 г. насам.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук