Бързо забогатяване, брутален край – разчленените тела на крипто милионерите. Сайтът на германското издание „Билд“ проследява в няколко свои статии жестокото убийство в центъра на София, при което части от тялото на  41-годишния Кристиан Пеев бяха открити в шахта, а други - заровени в чували на Витоша.

Редакцията на „Билд“ акцентира върху търговията с крипто валута и прави паралели с други убийства на крипто милионери по света.

"Богатството идва бързо, ударно и без да работиш. В началото на 2010 г. биткойните все още се предлагат за центове, а след това стойността им стига 50 000 евро. Това привлича обаче и алчност, и завист. Води и до жестоко причиняване на смърт", коментира изданието.

Българинът в канализацията

Запушена е канализация в София – столицата на България. Когато водопроводчиците пристигат, за да установят какво се е случило, откриват зловеща находка - части от тяло са преминали по тръба от тоалетната. Те са от разчлененото тяло на крипто милионера Кристиан Пеев, разказва „Билд“.

„Смразяващото откритие е от средата на август. Пеев е обявен за изчезнал от свой близък, нямало го е два дни. Разследващите смятат, че милионерът е бил ударен с дъмбел. Твърди се, че извършителят е разчленил тялото в банята и е изхвърлил частите от тялото в тоалетната. И още - това, което не се е побрало в канализацията - черепът на жертвата и някои кости, са допълнителни заровени.

Пеев е завършил американски университет и е натрупал състояние в криптовалути. Според публикации в медиите той редовно посещавал партита на висшето общество. На някое от тях може да е срещнал заподозрения за убийството му. Убиецът искал ли е парите на жертвата?“, пита „Билд“, като посочва, че разследването продължава.

Едно нещо е ясно - крипто крадците не се нуждаят от сейфове и не пренасят златни кюлчета. След като имате крипто парола, можете да прехвърляте суми в милиони за части от секундата.

Аржентинецът в куфара

Разчленените останки на друг крипто търговец изплуваха от река в Аржентина в края на юли. Убийците на 41-годишния Фернандо Перес Алгаба са опаковали части от тялото му в чували и са ги прибрали в куфар. Според местни медии червеният куфар е открит от деца, играещи по бреговете на реката в столицата Буенос Айрес.

Вътре имало били ръка и двата крака на Фернандо. Малко по-късно извиканите полицаи открили главата, торса и втората ръка във водата. 41-годишният мъж е идентифициран по отпечатъците и татуировките му.

Фернандо Алгаба има над 900 000 последователи в Инстаграм, пред които се представя като милионер, който сам се е издигнал. Хората около него обаче разказват, че баща му му е оставил не малко състояние.

Преди смъртта си мъжът е участвал в криптотърговия и бизнес с луксозни автомобили. Според критиците му обаче по този начин той дегизирал измамите, от които изкарвал истинските си доходи.

Смята се, че Фернандо е вземал пари на заем от хора в Буенос Айрес. А според брат му той не се е справял добре с продажбата на крипто валута.

Според разследването Фернандо Алгаба е имал данъчни дългове, които е нямало как да възстанови. За да продължи да финансира луксозния си начин на живот, е взел пари назаем от аржентинския подземен свят. Според публикации в медиите става въпрос за шестцифрена сума.

Лекарят в езерото

В края на май лекар от спешната помощ и крипто милионерът Джон Форсайт е открит застрелян в езеро в американския щат Арканзас. Той е обявен за изчезнал, след като не отива за смяната си в болницата, в която работи. Семейството му твърди, че през 2022 г. Форсайт е бил отвлечен заради крипто валута.

Преди това той е твърдял, че е в опасност. Форсайт е инвестирал в биткойни и е натрупал виртуално състояние.

Мистериозна смърт: 30-годишен умира в съня си

30-годишният Тиантиан Куландер е основател на крипто компанията Amber Group, която се оценява на три милиарда долара, а той е един от най-младите мултимилионери в сектора.

Куландер умира в съня си през есента на 2022 г. при мистериозни обстоятелства. Не се съобщават подробности как точно е починал. През 2019 г. той попада в списъка на Forbes на „30 под 30“ мениджъри в света.

Тежка параноя: 29-годишен удавник

29-годишният Николай Мушегиян се удавя на плаж в Пуерто Рико. Той страда от тежка параноя - казва, че ЦРУ и Мосад го преследват.

„Див запад"

"Крипто светът е един „Див запад“, казва канадският разследващ журналист Иън Халперин в книгата си Crypto Boy. Той навлиза в индустрията под прикритие в продължение на три години. Халперин коментира, че виртуалният пазар е претъпкан с „деца милионери“, които са починали или симулирали ранната си смърт – вероятно за да избягат от своите похитители.

„В моите разследвания аз установих над 20 случая, но ако се задълбочим, вероятно има стотици хора, които са били убити през последните десет години“, коментира журналистът.

Къде е „крипто кралицата“ Ружа Игнатова?

42-годишната Ружа Игнатова е родена в България, но има немско гражданство и е сред най-търсените жени в света. Твърди се, че тя се укрива от години с около 500 милиона евро плячка. От ФБР са сигурни, че „крипто кралицата“ е жива и продължава да бъде в списъка с „най-желаните“ престъпници.

През 2017 г. следите ѝ се загубиха в Атина. В края на февруари 2023 г. се смяташе, че тя е в Лондон. Британски журналисти разкриха, че съвсем наскоро нов собственик се е регистрирал за мезонет, който се предлага за продажба за 14 милиона евро. Името му е Ружа Игнатова.

Според британския журналист Джейми Бартлет Игнатова е закупила жилището през 2016 г. –тайно чрез инвестиционна компания. Промяна в закона през януари 2023 г. внезапно посочила Ружа като собственик.

Български журналисти неведнъж обаче са съобщавали за доказателства, че убийството на Игнатова е поръчано и извършено отдавна, посочва „Билд“.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук