Със споровете за F-16 се води пропагандна война. Това каза бившият министър на отбраната и председател на Надзорния съвет по комуникация и информация на НАТО Велизар Шаламанов, предава "Фокус".

Той подчерта, че без национална програма за превъоръжаване тази сага ще се повтаря всеки път, когато трябва да се прави по-сериозен избор, а българските граждани няма да издържат още 10 такива битки.

Велизар Шаламанов прогнозира, че подобни пропагандни действия ще има и придобиването на останалата част от въоръжението на армията.

„Ветото за F-16 е част от последователната позиция на президента Румен Радев. Той я е изявявал нееднократно, но това което се вижда днес, е, че той подава топката на БСП и другите партии като ВОЛЯ, АТАКА и НФСБ, за да имат време в рамките на 3-4 дни да залеят медиите с пропаганда и фалшиви новини и манипулации, които идват в повече на измъченият български гражданин. Мисля, че на хората им идва в повече“, коментира той.

Според Велизар Шаламанов решението на парламента ще бъде потвърдено в петък, но чувството на разделеност и противопоставяне ще остане да горчи дълго време след това. Забавянето на плащането по този договор ще изтласка България назад в дългият списък с желаещи да го имат.

Заслужава си сагата „избор на многоцелеви боен самолет във последните 20 години“ да бъде анализирана. Много уроци могат да бъдат научени от нея при добро желание, каза още той.