Сутринта положих държавния печат върху указа на президента, който връща за повторно обсъждане ратификационния закон. Свиква се извънредно заседание на водещата комисия по този проектозакон и ще има извънредно заседание в петък на парламента, на което ще бъде обсъдено ветото. Това заяви в ефира на "Лице в лице" правосъдният министър Данаил Кирилов.

"Не искам да коментирам мотивите на ветото на президента. Това е важна сделка за българската държава и сигурност, както и за българската авиация.

Това, което ми направи впечатление, бе прецизността, при която американските ни партньори визират валидност на отделните предложения", каза той. 

"Тук трябва да имаме пределна преддоговорна и договорна добросъвестност и в рамките на ангажимента, който сме поели по време на преговорите, да довършим нещата", заяви той. 

"По съдържание и разпределение на начина на гласуване не очаквам да има промяна при народните представители. Това налага пределна мобилизация на парламентарните групи, които подкрепяме ратификацията", каза Кирилов. 

"В целия подход и описанието на сделката аз усетих партньорски дух от страна на американската страна. Смятам, че доставчикът има волята и желанието да изпълни точно, прецизно и изцяло целият пакет", каза правосъдният министър.

Той коментира и номинацията на Иван Гешев за главен прокурор:

"Първо смятам, че предложението, което беше направено вчера на второто номинационно заседание на ВСС, е много знаково и е много положително. Знаково е за подкрепа.

То посочва, че вътре в гилдията и съсловието тази кандидатура се ползва с масова професионална подкрепа. Няма да говоря за личните качества на Гешев, но очевидно колегите му ценят професионалния му път", каза той. 

"Аз във вчерашния ден бях изненадан и не очаквах всички членове в прокурорска колегия да се обединят около една кандидатура. Това е положителната страна", каза той. 

"Към този момент не искам да се включвам с номинация към процедурата. Няма да издигам кандидат нито днес, нито в четвъртък. Дори когато кандидатът е един, той може да не бъде подкрепен.

В тази ситуация може да си представим, че може да има противопоставяне между двете колегии и тази кандидатура да не получи подкрепа от 17 гласа. Не очаквам все пак това да се случи.

Не бих искал да участвам в поляризация или пък в подстрекаване към такава", заяви Кирилов.

"Ако президентът и достатъчно на брой граждани изразят възражение срещу Гешев и посочат алтернативен кандидат с широка подкрепа, ще издигна номинация до края на заседанията на ВСС", каза той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!