Броят на регистрираните случаи на COVID-19 се увеличи шоково през последните седмици у нас. Правителството обаче отказва да затяга мерките за ограничаване на вируса.

Отговорността е прехвърлена на обществото и личната отговорност на хората. Ще могат ли лечебните заведения да реагират на голям брой пациенти? 

Бившият директор на болница "Пирогов" доц. Спас Спасков заяви, че голяма част от установените случаи на коронавирус са само носители.

80% от хората са само носители, те не боледуват. Само 20% от тях проявяват симптоми, а 5% са в тежко състояние. Това не е толкова трагично, освен за конкретните хора, посочи той.

,,Трябва да забележим, че се увеличава страхотно много и броят на изследванията. Между 3% и 7% от проведените изследвания откриват носители на COVID-19. Това е стабилно състояние'', обясни той пред Bulgaria ON AIR и подчерта, че спазването на мерките е важно.

Здравната система беше относително подготвена в началото. Посрещнахме инфекцията като много опасна, оказа се, че не е толкова. Имаше стремеж хората да се уплашат, но те видяха, че не е толкова страшно и вече не вярват на лошите предсказания.

Истината много често е по средата. Познанията ни са рехави обаче и е по-добре да се предприемат по-сериозни мерки, изтъкна той.

,,Благодарение на напрежението в системата видяхме дефектите ѝ. Работехме ден за ден от финансова гледна точка. Печелим, но не трупаме запаси.

Когато ще се посреща вълна, трябва да бъдем подготвени и това трябва да бъде ангажимент и на болницата, и на държавата, но не Здравната каса'', отбеляза специалистът.

Този процентът е нисък. Обръщаме им внимание. На този етап броят на носителите медици е 3 на 1000, няма да се събори системата, каза още той.

Според доц. Спас Спасков гражданите трябва да имат добра и бърза информация за това къде да потърсят медицинска помощ за заболяването, от което се страхуват.