С промените в Изборния кодекс ще пострада честността на изборите. Всички помним машинациите, които ставаха. Аз лично съм наблюдавал процеса с избори чрез сканиращи устройства. Това е чудесен начин за гласуване, но отново става дума за машини. Истерията с флашката трябва да спре. Флашката е инструмент за проверка. Политиците убиха доверието на гражданите в изборния процес. Очаквам още по-голям отлив от гласуващи.

Това заяви бившият шеф на Разузнаването ген. Димо Гяуров в предаването „Денят на живо“ по Нова нюз.

„Не бива да има никакви съмнения, че всички са се настроили към избори. Затова се бърза с промените в Изборния кодекс“, смята той.

Ген. Димо Гяуров коментира и идеята на "Продължаваме Промяната" и "Демократична България" службите да преминат към изпълнителната власт:

„Предлага се да се преустанови участието на президента и да се изземе от него изборът на ръководители на службите за сигурност и НСО.

Този механизъм на обвързана компетентност беше установен още по време на демократичните промени, като практика, за да не се случи така, че изпълнителната власт или президента да надделее при избора. Тази традиция се случи заради това, че службите бяха военизирани.

Сега те вече не са. Беше съвсем естествено да се получи този дуализъм при определяне на ръководството на службите. Никой не предполагаше, че ще бъдем в ситуация на дълго управляващи служебни кабинети. Получава се така, че президентът да застане от двете страни на процеса“, обясни Гяуров.

Той отчетем, че има определено недоволство от работата на службите. „Всички помним как преди започването на войната в Украйна, всички ръководители на съответните служби тичаха в парламента и обявяваха, че война няма да има. Това е или преднамереност, или лиса на професионализъм“, обобщи бившият шеф на Разузнаването.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук