Николай Николов, бивш началник на ОДМВР-София, заяви в ефира на bTV, че полицията е трябвало да проведе по-мащабно издирване на избягалия затворник Владимир Пелов, за да го залови.
Николов напомни,че неотдавна е разкрил къде може да се крие Пелов. Интересно е, че преди години именно Николов е заловил Владимир Пелов и го е вкарал в затвора.

„Полицията е била на крачка, на една ръка от неговoто залавяне, но са нямали шанс, който е нужен в такива моменти. Предположих, че в района на Стара планина около Ботевград ще се укрие Пелов, тъй като там има огромни възможности за укриване на престъпници и рецидивисти. Там има 33 000 вили, запустели и изоставени, които създават благоприятна възможност за убежище.

Трябвало е по-мащабно да се подходи в издирването. Ние преди години обикаляхме този път денонощно, използвахме и камерите на Гранична полиция. Тогава Пелов  беше задържан и влезе в затвора.

Той беше опасен човек, хората се притесняват от него. Страхът е основния двигател, за да му помагат през тези два месеца, след като избяга от затвора.
Причината за престрелката в Ботевград, при която бе убит Пелов? Явно Пелов и Марио Панчев са имали взаимоотношения. Ако действително Панчев е бил свидетел срещу Пелов, който е жесток и отмъстителен човек, това е една от причините Панчев да бъде търсен, за да бъде ликвидиран.

Трябва ли да има оставки на полицията в Ботевград? Нека да си направят анализа в МВР, те ще вземат най-адекватни мерки. Дали ще има оставки или наказания, това е от компетенцията на МВР. Искам да призова медиите и обществото, нека бъдем по-снизходителни към МВР, ние непрекъснато ги хулим и търсим пропуските им, а когато на нас ни се случи нещо, първо отиваме в МВР за помощ", заяви Николов.