Казусът с пенсиите трябва да влезе в графата с гафове на новото правителство. Това каза пред БНР Иван Нейков, бивш социален министър, директор на Балкански институт за социална политика. 

Той подчерта обаче, че те са наследили от предишните управления подхода да се дава универсална добавка на абсолютно всички пенсионери, независимо от размера на пенсиите им и на други доходи:

"Приемането на този подход им изигра лоша шега, защото, като че ли тезата им беше, че трябва да покажат, че са по-добри от предишните и да казват: "Те може да са направили грешка, ама ние ще направим още по-голяма грешка".

Иван Нейков изтъкна, че НОИ разполага с пълната база данни, за да види кой колко е получил през януари и няма да бъде проблем всеки, получил по-малко от декемврийската си пенсия, да бъде компенсиран с пенсията за февруари.

"Проблемът пак няма да е в парите. Разочарованието в хората ще остане, защото в продължение на три предизборни кампании всички слушахме как на всички пенсионери ще им се даде пенсия, която да им осигури достоен живот. 

Продължихме да слушаме и след формирането на новото правителство, че за 6 месеца ще се направи пенсионна реформа и всичко ще цъфне и ще върже", коментира бившият социален министър.

Той беше категоричен, че няма случай в човешката цивилизация, в който за 6 месеца да е направена пенсионна реформа:

"Тя се прави много години - за много години. Коректно е да се казват на хората нещата такива, каквито са. За юни месец могат да бъдат намерени и създадени инструменти, с които да се постигне по-адекватен механизъм за осъвременяване на пенсиите". 

Добре е, че се връщат към идеите на експертите за осъвременяване на пенсиите и чрез осигурителния доход, не само чрез осигурителния стаж:

"Тогава ще имаме още по-справедливо осъвременяване. Когато на осигурителната пенсионна система се гледа като на инструмент за благодарност и по-добър живот, тогава тази система се разрушава".