Темата за увеличаването на минималната работна заплата продължава да вълнува сериозно обществеността. Своите коментари тази сутрин в ефира на Bg On Air направиха бившият социален министър Христина Христова и експертът по човешки ресурси Георги Първанов.

"Значително е сегашното увеличение на минималната работна заплата. Заглавията, които четем, че правителството предлага да увеличи минималната работна заплата, не са съвсем точни, защото правителството е длъжно да изпълни закона.

В последния ден на предишния парламент беше вкаран един текст в Кодекса на труда, член 244, според който мотивът беше да се пренесе една директива за минималната работна заплата в ЕС. Според нея минималната работна заплата трябва да е 50% от средната работна заплата в страната. Правителството просто изпълнява този текст, който съществува в правния мир", коментира бившият социален министър Христина Христова.

Според нея още от самото начало има грешка и противоречие в прилагането на директивата.

"Минималната работна заплата е основна заплата, докато средната работна заплата, която измерва статистиката на всяка страна, е брутната работна заплата. Това са две несравними величини. Не е коректно да се прави по този начин", на мнение е Христова.

"Мисля, че няма да им се отрази добре. Ако този работник не може да постигне нови трудови умения и даде допълнителна стойност, как ще се намери довод, за да получи тези пари. Трябва да се мисли и за други последици от едно такова решение. 

Винаги в управленските решения трябва да се търси баланс. А ако добавим и регионалното различие, което имаме в икономическото развитие. Може да стане така, че минималната работна заплата да стане между 70 и 78% от средната работна заплата в някои региони, което пък ще доведе до намаляване на мотивацията в специалистите, на които разчитаме за по-висококвалифицирания труд, заяви Христова. И добави:

"Аз съм за това да има минимална работна заплата - да се определи една минимална цена на труда, но нека да се следи за баланса. Не бива да става скокообразно, без да се анализират по-глобално последиците."

"Минималната работна заплата расте двойно през последните години, сега почти доближава 1000 лв. В някои отрасли като текстил, който е свързан с производството на кабели и други подобни, където се изисква по-ниско квалифицирани работници, отражението ще бъде такова, че вероятно ще има инвеститори, които ще обмислят дали да останат в България. Вероятно ще има единични фалити, отражението ще е доста сериозно", на мнение е и експертът по човешки ресурси Георги Първанов.

Според него има риск с продължаващия ръст с такива темпове на минималната заплата, някои от тези сектори да напуснат страната.

"Засега очакванията са за плавен ръст на безработицата до края на годината. Не бих се изненадал да са поне 6-7%, като имайте предвид, че всичко над 6% е вече знак за внимание. По време на ковид пандемията бяхме докоснали 10%, което е страшно много за България", завърши Първанов.

По думите на Христина Христова, когато се вземат управленски решения, а е вкаран законов текст, трябва да се мисли за последиците.

"Няма да се отрази добре върху нискоквалифицираните работници, които досега са получавали минималната работна заплата. Сега работодателят ще трябва да им увеличи заплатата със 153 лв. Този работник, ако няма квалификация и не може да постигне допълнителни умения, как ще се намерят тези пари да му се плати?

Дали няма да прибегне работодателят да съкращаване на такива работници, които няма как да заработят такава стойност на новата минимална работна заплата? Ако работодателят увеличи твърде много тяхното възнаграждение, то може да доведе до увеличаване на произведения продукт в дадено производство", посочи тя. 

Според Георги Първанов компаниите трябва да преразгледат цялата си система на заплащане.

"По-разумното беше на две стъпки да се направи повишение с по 10%. Междувременно отчитаме рекордно висока безработица от над 5% за средата на лятото. 4000 човека по-малко са си намерили работа, на този фон едно рязко увеличение допълнително ще утежни нелеката ситуация на работодателя, който беше притиснат от инфлация, растящи цени, да задържа и мотивира своите служители".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук