Напрежението около кризата в Сирия навлиза в нова фаза и здравият разум изглежда ще надделее, казаха в сутрешния блок на БНТ бившите български посланици в САЩ и Русия - Елена Поптодорова и Пламен Грозданов.

Според тях, тонът между Вашингтон и Москва е станал по-мек и заедно със стъпките от страна на международната дипломация по отношение на Сирия ситуацията изглежда по-умерена. Въпреки това, заради стратегическите интереси на основните играчи, според тях много трудно може да се намери решение само с дипломатически средства.

"Тръмп се опитва да свали напрежението. Москва също смекчи тона. Мисля, че се търси деескалация на напрежението, което скочи много рязко. Същевремнно се групират поддръжниците на Асад", каза Елена Поптодорова.

"Живеем в сложно време. Във вторник всички бяхме доста притеснени. Слава Богу напрежението спадна. Всеки от туитовете на Тръмп, Швеция предложи нов проект за резолюция, Съвета за сигурност заседава. Изглежда здравия разум надделява. Но в днешно време няма механизми, които да решават остри спорове. По времето на Студената война имаше червена линия, която не се прескачаше", заяви Пламен Грозданов.

"Сегашната атака в Дума е поредица от такива атаки - там има дълга история на тази тревожна употреба на химическо оръжие. Аз смятам, че САЩ нямат средно или дългосрочна стратегия за Сирия. Обама начерта червена линия, която после пренебрегна. За мен интересът на САЩ е да се предотврати разлив на тоя конфликт", коментира Поптодорова.

"Защо Кремъл защитава така властта в Дамаск? Мисля, че е очевидно - защото не останаха много приятели на Русия в тази част на света. Не трябва да ги слагаме на една дъска. Хоменей и Тартуз са много важни бази за Русия, излаз на морето дава на Русия един друг статут на международна сила, към което Путин се стреми. Той има стратегически интереси", посочи Грозданов.