Приоритетът е да се избегне опасността от война, заяви руският постоянен представител в ООН Василий Небензя след заседание на закрити врата на Съвета за сигурност, посветено на Сирия, предадоха Франс прес и Ройтерс. Небензя призова САЩ и съюзниците им да е въздържат от военни действия срещу Сирия заради предполагаема химическа атака.

На въпрос дали това би могло да е война между САЩ и Русия руският дипломат отвърна: "За жалост не можем да изключим никоя възможност, защото видяхме какви послания идват от Вашингтон. Те бяха много войнствени."

Тези заплахи са нарушение на Устава на ООН, а западна военна намеса в Сирия ще е "много опасна, защото там има наши военни", заяви Небензя.
Шведската проекторезолюция за мисия за химическо разоръжаване в Сирия не е била обсъдена на тази среща.

"Русия, приготви се", написа в Туитър президентът на САЩ Доналд Тръмп и предупреди, че ракетите "ще дойдат" в Сирия като ответна мярка на предполагаем...

Според дипломатически източници този текст се отхвърля от САЩ, Франция, Великобритания и Холандия, защото не въвежда създаване на разследващ механизъм на предполагаемата химическа атака от 7 април в Дума.

Небензя съобщи още, че Русия е поискала публично заседание на Съвета за сигурност за Сирия с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. По думите му то ще се състои в скоро време.