Турски поток има своите предимства, от транзитната такса бихме очаквали 200 млн. лева годишно. Това коментира Галина Александрова, 3E News, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Аз съм за това да преминава газопровод през България с транзитни параметри, за да се пренася газ от Близкия изток, Средиземно море, Егейско море, Русия. Все още няма достатъчно информация за този проект. Параметрите на Южен поток биха били по-добри и като транзитни възможности, и като пряк достъп до руския доставчик. Турски поток също има своите предимства. Ако втората тръбата е само транзитна, минава през Турция, количествата газ се пренасят през България – тогава би бил добрият вариант. Пазарният тест ще отбележи колко е изгоден икономически проектът. От транзитната такса бихме очаквали около 200 млн. лв. годишно според министъра на енергетиката Теменужка Петкова. В момента приходите за Булгартрансгаз са около 100 млн. лв. годишно", каза още Александрова.

Спирането на Южен поток беше грешка от гледна точка на инфраструктурата на евентуални ползи за България и предвид това, че щяхме да запазим позицията си за център на транспортирането на газ, заяви Галина Александрова. "При схемата на структуриране на сделката нямаше грешка. Тази структура не беше добър вариант", допълни тя.

"Във връзка с продажбата на активите на чешката CEZ би трябвало самата CEZ да избере купувача на базата на прозрачна процедура. CEZ избра Инерком България. Случилото се впоследствие е странно. Оставя се впечатлението, че целта е била да се елиминира Инерком България. За India Power знаем, че се занимава със сектор в енергетиката и е част от семеен бизнес, но няма повече подробности. ВАС вече се произнесе, че становището на КЗК е незаконно или поне не добре аргументирано. Цялото становище почти до края е в полза на сделката и накрая във финално изречение се дискредитира Инерком. Инерком от своя страна трябва да изчака срока за обжалване от страна на КЗК, които пък са обжалвали решението на ВАС. Надяваме се окончателното решение все пак да бъде в полза на българската фирма", уточни Александрова.

Що се отнася до решението за намаляване на добива на петрол Галина Александрова заяви, че е логично е да се търси такъв вариант, тъй като това би повлияло положително на цените.

"Цените варират. Прогнозите са за над 65 долара за барел и най-вероятно страните от ОПЕК ще се опитат да ограничат добави, за да се надмине тази цена", уточни тя.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!