Подписка срещу насилието в Каталония инициира българката професор Албена Азманова, която преподава политология в Брюкселското училище за международни отношения към университета в Кент. Тя заедно с независимия депутат в Европейския парламент Барбара Спинели изпратиха събраните подписи до председателите на Европейската комисия и Европейския парламент Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск, пише БНТ.

В подписката са се включили 188 политици, интелектуалци и обществени дейци. В документа те се обявяват против действията на испанското правителство срещу искането за независимост на каталонците. Това не е позиция спрямо легитимността на референдума, а против полицейското насилие към гражданите и вкарването на политически фигури в затвора, казва професор Азманова. "Когато се толерира нарушаването на човешките права и гражданските свободи в една държава се дава основание допълнително на хората да искат да се отцепят. Европейските институции стават част от проблема по-скоро, отколкото част от разрешаването на този проблем", казва проф. Албена Азманова.

Чрез подписката се иска Европейският съюз да заеме позиция за начинът, по който испанското правителство действа срещу каталонските граждани. Европейската комисия има механизми, с които може да се справи с такава злоупотреба с властта. Например те много добре подложиха Полша и Унгария на такива санкции, на такова разглеждане дали се нарушават основните правила на политическата игра в една либерална демокрация. Както знаете, в Полша правителството се опитва да намали политическата независимост на съдилищата, а в Унгария намалява свободите на гражданското общество", обяснява експертът.

Механизмите, които комисията може да предприеме срещу действията на испанските власти, могат да се разглеждат като единични действия в рамките на процедурата по спазване на правовата държава, казва още професор Азманова. Тя смята обаче, че Евросъюзът не предприема мерки, защото има основание да се страхува от ефекта на доминото.