Големите европейски лидери в бизнеса и индустрията, включително Джим Ратклиф, милиардерът, ръководител на химическия гигант Ineos Group, призоваха блока да договори Европейско индустриално споразумение, за да повиши конкурентоспособността на индустрията в най-предизвикателния период.

Основните цели са да се направи енергията по-евтина, да се намали бюрократичната тежест и също така да се отмени енергийният преход или, алтернативно, да се увеличи финансирането за екологични технологии , за да се компенсират неочакваните разходи. За това пише Bloomberg.

Главните индустриалци искат Европейският съюз да намали разходите за енергия и регулаторната тежест на зелените правила, за да помогне на региона да остане конкурентоспособен с Китай и Съединените щати. Това може да е последният шанс за съживяване на цяла индустрия, някога известна със своята мощ и производителност.

Известно е, че високите разходи за енергия в ЕС, както и субсидиите от САЩ и Китай, пораждат опасения за бъдещето на европейската тежка промишленост.

Това се усеща особено в Германия, бившата икономическа сила на континента, чиито дни като индустриална суперсила са към края си. ЕС като цяло е в дълъг период на почти стагнация.

Например, химическата, стоманодобивната и циментовата промишленост са сред най-трудните за декарбонизация, което в ерата на климатичния дневен ред почти посочва какво е неприемливо.

Европа е права в своите цели за нулеви въглеродни емисии – никой не оспорва това. Но отговорът определено не е декарбонизация чрез деиндустриализация – каза Ратклиф в интервю за агенцията.

Бизнесменът добави, че през последните 5 години много бизнеси на Ineos, както и печалбите на компанията, са се преместили от Европа в Съединените щати. Индустриалците са уморени от чакане и търпение, тъй като индустрията има спешна нужда от помощ на държавно ниво, смятат бизнесмени.

Регулирането в Европа е сложно, продължително и не предоставя стимули за насърчаване на инвестициите. Тази система трябва да бъде разбита – каза в интервю Мартин Брудермюлер, главен изпълнителен директор на BASF, групата, засегната най-силно от кризата.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук