На софиянци ще им пращят ушите: Лапат мръвки от Черен ангел в Чеканчево!
Ще има два дни ядене на корем, покрекло и яхния ще забъркат майсторите
Зимни коледно-новогодишни гозби ще къкрят два дни в село Чеканчево, общ. Елин Пелин, на 28 и 29 декември, съобщават Кулинарните фестивали на България, пише Телеграф бг.
Селото се намира на 40 км от София и в него традициите и рецептите на стари български гозби са живи. Кулинарният празник се казва „Осмянка и Покрекло от Черен ангел с майсторите Лъчо от Паелеря и Влади от Космос“.
По време на празника шеф-готвачите Лъчезар Лачев и Владислав Пенов ще покажат и гостят дошлите с ястия от свинско месо от породата „Черен ангел“ на свинекомплекс „Голямо Враново“.
Порода
Прасетата са от новата българска порода „Черен ангел“, създадена чрез кръстоска на източнобалканската свиня и дюрок. Тя съчетава качествата на традиционната българска свиня, която е добре позната със своето месо, богато на вкус и полезни съставки.
Гостите ще могат да се потопят в зимните кулинарни традиции на българите. Като се започне от обработката на закланото прасе, мине се през транжирането и сготвянето.
Кокал
Ще бъде показан и ритуалът „Осмянка“, който е традиционният начин за приготвяне на чудна гозба от най-вкусното месце на прасето по време на коледните празници.
Готви се с коремен бекон, запържен в меден казан, с много мазнина, лук, сухи чушки и претрит кромид. Следват направата на покрекло от вътрешности и много зеленчуци, златидолска капама – яхния с месо, сини сливи и цели глави чесън, и накрая – кисело зеле с благ кокал.
Бахур
В събота на 28 декември любителите на кулинарията ще могат да гледат как се приготвят пуски и бахур, а на следващия ден (в неделя) да ги дегустират. Любителите на българската скара ще могат да опитат от месото на новата българска порода.
Предвижда се изобилие от греяно вино и ракия, хубава българска музика, постни гозби и туршии.
Последвайте ни
0 Коментара: