Информационният портал Bloomberg задава въпрос как Русия със своя относително не голям военен бюджет успя да стане най-могъщият стратегически противник на САЩ, чийто бюджет на военната промишленост превишава руския почти 14 пъти.
Още в миналия век Съветския съюз осигури равновесие на силите основно за сметка на използване на ядреното оръжие. Русия, като правоприемник на СССР реши да продължи стария курс за развитие на стратегическите ядрени оръжия. Според Bloomberg, представителите на руското командване обаче успели да разберат характера на воденето на съвременни военни конфликти по-добре, отколкото американските военни. Най-яркият пример е конфликтът в Сирия: Въоръжените сили на РФ използваха по-малко количество техника, но съумяха за две години да постигнат това, което не можаха САЩ за три.
 

Експертът от изданието счита, че американската стратегия за водене на война едва ли изобщо може да се нарече ефективна. Той взема за пример конфликта в Афганистан. За цялото време на войната САЩ вложиха не по-малко от 840 млрд долара, което е 4 пъти повече от целия брутен вътрешен продукт на Афганистан от 2001 г. насам. А в американския военен бюджет за 2018 г. ще се появи още един параграф за изпращане и материално осигуряване на 3500 допълнителни военнослужещи. Резултатите обаче на афганистанската кампания на фона на тези огромни разходи изглеждат твърде скромно.
 
Според експерти, САЩ влагат парите си в достатъчно неефективни сили и средства за водене на война, а в страната всъщност се изпълнява програма за пълномащабна война. Русия на свой ред успя да докаже на целия свят, че войните се водят не само с пълни кесии.
 
Превод и редакция: БЛИЦ