Не съм съгласен с твърденията, че сме победили президента (на Франция) Еманюел Макрон. Това коментира  премиерът Бойко Борисов минути след завръщането си от Албания, във връзка с отхвърлянето на спорните текстове от пакета „Мобилност” при гласуването в транспортната комисия на Европейския парламент.

Евродепутатът Андрей Новаков: Пълна победа за българските превозвачи и капитулация на пакета "Макрон" (ВИДЕО) 


„Когато той (Еманюел Макрон) беше у нас, до 02.30 ч. през нощта сме разговаряли и сме обяснявали позицията си, довод по довод. В нашето европейско семейство нещата не стават с тропане по масата и изхвърляне какво ще стане, или какво няма да стане”, заяви Борисов, цитиран от в. Труд

„В случая всичките ни европейски депутати положиха максимални усилия“, добави премиерът.

„Нямаме повод за фанфари, напротив, това е един пример, че с диалог можем да постигнем успех. Доста години съм в Съвета на ЕС и знам как се случват нещата – без да повишаваме тон, а с убеждаване и диалог. Със същия диалог постигнахме с 8% повече за кохезионна политика. Други имат с 25% по-малко. Ако някой си мисли, че може да пребори Франция, Германия, Австрия заедно-значи е голям наивник на средна възраст”, каза още Бойко Борисов.

По думите му българската страна също е направила компромиси пред Еманюел Макрон. 

„За каботажа искахме три дни, но приехме да са два дни. Приехме шофьорите на ТИР-ове да могат да спят в кабините на камионите, но само там където има нормални условия за това“, каза премиерът.

„Благодарим за ясната и твърда позиция на българското правителство в лицето на премиера и министъра. Явната несправедливост е в ход да бъде премахната”, коментира представител на превозвачите.

„В транспортната комисия на ЕП категорично с мнозинство беше гласувано, така че да бъдат удовлетворени усилията на българската страна. Благодаря за усилията а премиера Борисов, на ЕНП и на наши евродепутат Андрей Новаков”, коментира транспортният министър Ивайло Московски.

„Имаме абсолютно пълен успех преди гласуването на Европейския парламент за предложенията, съгласувани с превозвачите, които сме подали“, добави той.

Според Московски, пакетът няма да бъде одобрен от ЕП дори при австрийското председателство, защото ще трябва да бъде свикван извънреден съвет на министрите на транспорта в ЕС, за което българската страна е готова.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!