Иран е прехвърлил в Сирия 65-а специална бригада от Корпуса на Стражите на Ислямската революция (КСИР), съобщи сайтът DEBKAfile. Още на 21 октомври те са поели командването на всички сили със специално предназначение от сирийската армия.
Елитната бригада, чиито бойци понякога ги сравняват с американските „зелени барети”, са пребазирани в Сирия, за да подкрепят изтощените сили на Башар Асад. Прехвърлянето станало по време на тридневното посещение на началник-щаба на КСИР генерал-майор Мохамад Багери в Дамаск, където също така е подписана серия от споразумения за военно сътрудничество.
 

65-а бригада спецназ от КСИР е една от четирите специални бригади, влизащи в Корпуса. Тя е първото армейско формирование, изпратено зад граница въпреки конституцията на Иран.
 
По официални версии до сега в Сирия са изпращани само офицери от КСИР за командване и обучение на войници, предани на Асад. Техните бойни части в зоната на конфликта били комплектовани основно с доброволци-хазарейци от Афганистан.
 
Военни източници на DEBKAfile съобщават, че основна цел на иранските подразделения е овладяване на командни пунктове и складове с въоръжение на противника, залавяне на главатари на терористите и откарването им на иранска територия.
 
Интеграцията на иранския спецназ в сирийската армия сериозно озадачило Командването на силите на американската коалиция в Йордания. Освен северозападната провинция Идлиб, повечето основни сирийски селища са върнати под контрола на сирийското правителство с помощта на „Хизбула” и други проирански съюзници. Допълнителни сили от враждебния на САЩ Иран със сигурност ще усложнят положението на джихадистите, на които залагат някои близкоизточни страни и САЩ.
 
Някои коментатори, цитирани от западни агенции, изказват притеснителни предположения, че така се разчиства пространството за непрекъсната шиитска дъга от Техеран до Ливан. Тези твърдения се засилиха след като стана известно, че иракската армия овладяла Киркук от кюрдите със съдействието на Иран.
 
Превод и редакция: БЛИЦ