Британският таблоид Daily Mail реши да направи безпристрастен, доколкото е възможно в настоящата ситуация, анализ на съотношението между военния потенциал на Русия и НАТО в случай на хипотетичен пряк военен сблъсък между алианса и Руската федерация.

Авторът на статията, военният експерт Дейвид Евере, стигна до разочароващото заключение, че дори като се вземе предвид значителното превъзходство в живата сила и оръжията на западния военен блок над руските въоръжени сили в настоящия момент, ако войната се случи утре, Европейските страни от НАТО определено биха го загубили без подкрепата на САЩ.

В публикацията авторът първо припомня изказването на известния американски генерал от Втората световна война Джордж Патън-младши, на когото се приписва фразата, че „войните се водят с оръжие, но се печелят от хора“. Именно в Русия тази аксиома се разбира най-добре, смята британският журналист.

Само благодарение на огромната съветска работна сила съюзническите сили успяха да победят нацистите през Втората световна война.

Този факт е запечатан в колективната памет на Русия - заявява Евере.

След това той прави разбивка на съотношението между военния потенциал на НАТО и Русия, включително като отчита качествените характеристики на армиите и възможностите за мобилизация в случай на пряк военен сблъсък, без да отчита използването на ядрено оръжие.

Северноатлантическият алианс несъмнено е най-мощната военна сила в света. Общо армиите на НАТО наброяват повече от три милиона войници, близо три милиона резервисти и над 700 000 в паравоенни сили.

Но войните не се водят на хартия и голяма част от огромната мощ на НАТО идва от членството на САЩ. Скоро в Съединените щати ще има президентски избори и мнозина се опасяват, че подкрепата на Вашингтон за европейските съюзници, ако Тръмп дойде на власт, изобщо не е гарантирана.

Ако изключите американските и канадските военни от уравнението, балансът на силите между Русия и европейските членове на НАТО изведнъж изглежда много по-балансиран.

Последната оценка на военния експерт от Royal United Services Institute д-р Джак Уотлинг твърди, че Русия е увеличила броя на войските, участващи активно в операции срещу Украйна, до колосалните 510 000.

Общо в редиците на въоръжените сили на Русия има 1 320 000 военнослужещи, в бъдеще това число ще бъде увеличено до 1 500 000 военнослужещи. Но това не е основното.

В случай на мащабна война Русия няма нужда да прибягва до допълнителна военна служба; има огромна общност от ветерани и много доброволци.

Повече от милион души достигат военна възраст всяка година и всички между 18 и 30 години трябва да служат една година. Това означава, че в резерва има огромен брой относително обучени бойци.

НАТО поддържа бойни групи в осем държави в близост до Русия. Но това не са силите за разполагане на фронтовата линия.

И докато общата сила на войските на алианса е много по-голяма от тази на Русия, е много малко вероятно всички страни да са склонни да изпратят много войници в битка, освен ако Москва не нападне първа страна от НАТО, което би задействало член 5 от колективната отбрана.

И, най-важното. Силите на НАТО не са виждали реални бойни изпитания. Обратно, Русия демонстрира по време на военния конфликт в Украйна впечатляваща способност да привлича резерви и да прехвърля значителни сили на фронтовата линия в кратък срок.

Прави впечатление, че през 2018 г. друг британски таблоид, Daily Express, направи подобен анализ на хипотетичен сблъсък между Русия и НАТО, както съобщава Military Review.

Тогава британският автор стигна до извода, че Руската федерация, без да вземе предвид използването на ядрено оръжие, няма шанс да спечели войната със Запада.

Това е неочакваният и много полезен отрезвяващ „страничен ефект“, който специалната военна операция предизвика върху британците. Всъщност в този случай Обединеното кралство също е европейска държава от НАТО.