„Ний сми новити патриоти на Бургас, ний пазим интиресите на гражданити“. Този тежък диалект и самочувствие ми привлякоха вниманието от ефира на една национална телевизия. Поглеждам – бургаска батка, до него още няколко с анцузи. Един от тях използва трибагреника за нещо средно между наметало и дъждобран. Дадоха думата на втори „патрЕот“, но поради липса на титри не разбрах какво каза. Отдолу течеше надпис, че хората са представители на ОЗБГ.

Проверих в google – Организация за закрила на българските граждани. Продължих да търся от какво ще ни пазят. От сайта им става ясно - организират предимно протести в защита на Динко от Ямбол, срещу прокуратурата, срещу отровни езера(?!), срещу насилието над деца, лекция за ген. Христо Луков, подкрепят доктора – стрелец от Пловдив и винаги под ръка имат националния флаг. И, разбира се, мразят всички традиционни партии и движения (те пък видимо не се интересуват от тях).
 


Момчетата може и да говорят нечленоразделно, но знаят какво правят. Или някой им казва. В Бургас очевидно се подготвя нова мини партийка на вълната на измъчения патриотизъм и популизъм. Класически фейсбук патриоти, овладели хейтърски групи в социалните мрежи.

Оказва се, обаче, че не са само те.
Няколко дни по-късно в „Шоуто на Слави“ показаха филм за млад мъж от Бургаско, когото журналистите сравняват с ангел, със смело сърце. Човекът работи в автокъща, но при наводнение в близко село помагал на хората. Нямаше нужда от 30 минути лигавене, от страна на екипа на Дългия, за да стане ясно, че момчето (Пламен някой си) са го харесали за техния политически проект.
 Работи се по маркетинг калъп. И човекът с автокъщата, и другите патрЕоти се вкопчват в добре изглеждащи каузи. Първият вече събира пари за паметник (5-метров?!) на заклани от турците хора край Бургас. На 3 март повел автошествие - с пушещи Мерцедес-и от 90-е и с надути клаксони. Играят хоро, обличат се в народни носии. Като ги видиш и чуеш става ясно, че не са излизали от Бургас. Лошо образовани, но шумни. Но пък вече са носители на провинциални награди.

Как медиите им помагат?
Журналистите са им партньори. Без тях нямаше да разбера за тях.
Слави е ясен (следващият ми текст ще е за новите му софийски протежета). Телевизиите обичат да показват протести. Половината новини са посветени на това. Може да са 5 души, но мятат ли знамето са отразени.
 


Медиите дават ефир и на хора, които доброволно помагат. Има само едно условие - да не са свързани с партии. Българинът не обича политик с лопата – ще каже, че си прави PR на гърба на нечия чужда трагедия. Дарения от политици също се гледат с омраза – смята се, че те са длъжни да го правят.

А тези, новите герои, се представят просто като граждани с добри сърца. Репортерките тичат след тях и им дават възможност за изява. Това, разбира се, ще е докато обявят, че „хората сами са ги помолили да ги представляват в политиката“.
И както прочетох в сайта на ОЗБГ: „Не ни е приятно да приемаме дарения, но се налага“. 

Иван Борисов