Митничари все по-често попадат на нелегална безакцизна домашна ракия, направена от стафиди. Това пише „Телеграф“, позовавайки се на Агенция „Митници“.

Вместо захар се ползва глюкозен сироп и така крайният продукт излиза по-евтино.

Ракията се вари в домашни казани или регистрирани обекти за дестилиране и след това се продава по заведения, малки хотели и къщи за гости.

Това не са скъпите десертни стафиди в магазина, а индустриални, които се внасят от различни държави и не стават за директна консумация, обясниха експерти. Ползваната суровина обикновено е некачествена, което дава и ниско качество на готовата напитка.

В момента в платформите за безплатни обяви могат да се намерят стафиди, внос от Иран, по 4-4,50 лева за кило.

Продавачите ги предлагат в кашони по 12 килограма и половина. Преди да се ползват за ракия, стафидите се киснат във вода, а готовата напитка има малко карамелен вкус, обясняват технолози. Голямото предимство на стафидите е, че от тях може да се вари ракия по всяко време на годината, а не само в активния сезон след прибиране на реколтата от грозде.

Домашната ракия е забранена за продажба. По закон хората могат да си варят алкохол само от собствени плодове, и то единствено в регистрирани малки обекти за дестилиране – т.нар. селски казани, които в цялата страна са около 1500.

Домашната ракия от тях е само за лична консумация, като за първите 30 л се плаща акциз с намалена наполовина ставка – 2,20 лева за литър. За по-голямо количество трябва да се плати акциз в пълен размер – 4,40 лева за литър.

По селата обаче почти няма къща без собствен казан. Наличието на такъв само по себе си не е нарушение. За да бъдеш санкциониран от митничарите, те трябва да те хванат, докато вариш. Понякога отмъстителни съседи се топят един друг, но жалбите обикновено се подават в полицията.

Много често домашната ракия попада на пазара и се продава в заведения и къщи за гости. Качеството й обикновено е ниско, защото „гаражните“ производители нямат интерес да използват хубави плодове, които са скъпи. Често в казаните попадат загнили плодове и такива с костилки.

Проблемът с тези суровини е, че крайният продукт съдържа повече вредни вещества. Често се използват и джибри, които са тръгнали да се развалят, в резултат на което в ракията се съдържа повече оцетна киселина. Досега от митниците не са хващали безакцизна ракия, която да е била опасна за здравето.

Продължителната консумация на алкохол със съмнително качество обаче уврежда черния дроб, предупреждават експерти.

Българинът вари ракия от каквото му изпадне и обича да си прави експерименти, коментира казанджия от Горнотракийската низина.

„Наскоро варих от стафиди на едно момче. Варили сме и от киви и портокали, но най-хубавата ракия си е класическата – от грозде или сливи“, отбеляза казанджията.

Приходи

Под 1 милион лева годишно е акцизът, който постъпва в бюджета от варенето на домашна ракия в селски казани, показва справка на митниците. През 2020 г. сумата е била 800 хил. лева, през 2021-а – близо 900 хиляди, а през 2022 г. - 930 449 лева.

Напоследък проверките в обектите, където се прави и консумира алкохол, в много от случаите се правят съвместно с НАП, тъй като скоро двете приходни агенции трябва да се слеят в една. В 99% от случаите проверяващите правят контролна покупка, за да разобличат нарушителите. Само за периода от януари до ноември митничари са направили 160 проверки в казанджийници и също толкова – в частни имоти на физически лица.

Основните нарушения при казанджиите са продажба на ракия в наливен вид, съхранението й без документи, неиздаване на справки-декларации за вида и количеството на изваряваните 

До 3 бона глоба, ако ползваш свой казан

От началото на 2019 г. в Министерството на икономиката е създаден регистър на лицата, които произвеждат или търгуват с дестилационни уреди. В същия регистър се вписват и уредите, които се купуват, за да бъдат инсталирани в специализираните малки обекти за дестилиране (селските казани).

Гражданите могат да закупят дестилационен уред, но на практика нямат право да го използват, обясниха от митниците. Ако ги хванат в процес на изваряване на домашен алкохол извън регистрираните обекти, глобата е от 1000 до 3000 лева.

Онлайн платформите за обяви пък са пълни с оферти за казани за ракия. Предложенията стигат до 2500 лева. Казан втора употреба обаче може да се закупи и за 200-300 лв.