В момента сме в така наречения "час на истината" за България и НАТО, тъй като според мен след дългогодишно членство в алианса страната ни трябва да е готова на всичко, за да защити всички страни членки на НАТО.

В този смисъл мисля, че малко ни изненадва това, което се случва, но дотолкова, доколкото обществото не е подготвено за това.

Това коментира в ефира на Нова тв Чавдар Стефанов, кореспондент на БНР в Москва.

Хората разсъждават за НАТО като "пазят ни морето, пазят ни от това и онова". Но в крайна сметка такова членство означава не само да ни пазят, но и ние да имаме задължения към алианса, посочи той.

Важното в случая е, че у нас пристигат Ф-35 с пълно въоръжение, способни да поразяват всякакви цели, допълни Велизар Шаламанов. 

Идването на военна техника и сили на НАТО в България има възпираща цел. НАТО и САЩ ясно заявиха, че при сблъсък в Украйна, те няма да участват със свои сили.  Това коментира бившият заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

В момента имаме струпване на около 150 000 руска армия на границите на Украйна. Числеността на украинската армия е 280 000 плюс 250 000 резервисти, които бързо могат да бъдат вкарани в действие. Т.е. Русия в момента не разполага с капацитет за мащабни военни действия, посочи той.

Но през февруари предстои учение на Русия, където ще се покажат новите военни сили. Така че действията на НАТО са последващи на действията на Русия, посочи той.