Унгария се обяви против нова Студена война и конфликт в Централна Европа, съобщават чуждестранни медии, цитирани от Нюз Бг. Преди всичко, не желаем нова Студена война, тъй като тя доведе до трагични последствия в цяла Централна Европа, припомни външният министър на страната Петер Сиярто по време на днешната среща с колегите си от ЕС.

Той призова да не се създава "атмосфера на Студена война" и подчерта, че Унгария не иска "никакъв конфликт между Запада и Изтока, който да доведе до жертви". По тази причина настоя за уважение към всички.

Сиярто коментира и ситуацията с доставките на енергия за Европа и санкциите срещу Русия.

"Когато говорим за санкции, трябва да не забравяме, че Централна Европа зависи от доставките на руска енергия - това е аксиома", изтъкна министърът.

Миналата седмица председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен предупреди, че Европейският съюз ще прибегне до сериозни икономически санкции, ако Русия посегне на териториалната цялост на Украйна.

НАТО ще натъпче Източна Европа със свои войски

Струпване на руски войски в близост до украинската граница породиха подозрения у Запада, че Москва планира нападение срещу Украйна.

Въпреки че Москва отрича да има такъв план, тя се възползва от ситуацията, за да постави исканията си за гаранции в сферата на сигурността от страна на Запада, които включват прекратяване на евентуалното разширяване на НАТО на изток и налагането на официално вето върху възможността Украйна да се присъедини към Алианса.