В края на септември новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп публикува в Twitter изявление, че Америка трябва да разшири своя ядрен арсенал. И дори добавил „Нека това бъде надпревара във въоръжаването”. Обаче докато Тръмп е уверен, че неговата страна ще победи в надпреварата, China Daily счита, че той прави голяма грешка.
Независимо от многобройните вълни от разоръжаване Вашингтон и сега разполага с хиляди бойни глави. Руският арсенал е равен на американския, а Китай се задоволява с ефективна система за минимално сдържане.
 

Когато сега Тръмп говори за усилване на американския ядрен потенциал и ядрена надпревара, с кого възнамерява да се съревновава? С Русия, която не отстъпва в тази област и дори може да превъзхожда САЩ? Това обаче изобщо не пасва на изявленията на Тръмп, че възнамерява да дружи с Русия.
 
Или Тръмп се е прицелил в Пекин? КНР успешно изпита своята първа атомна бомба през 1964 г. и САЩ по вече не се решиха да я заплашват открито. В периода на проблеми с икономиката за Пекин беше достатъчно минималното сдържане, но сега всичко се промени. Ако Тръмп иска наистина да въвлече останалите страни в надпреварата във въоръженията, то сега китайската икономика вече може да си позволи мащабни разработки. Новият американски лидер „може някога да се събуди и да открие, че спрямо другите държави надеждността на ядреното оръжие на САЩ намалява”.
 
Американската национална сигурност може да се окаже уязвима дори пред Северна Корея. По-рано заплахи от страна на Пхенян нямаше, а сега САЩ могат да се сблъскат само с нови големи рискове предвид разработваните балистични ракети.
 
Сега Вашингтон няма проблеми със сигурността, той просто няма необходимост да работи над разширяване на своя ядрен потенциал. И ако Америка все пак се заеме, това ще повлече след себе си надпревара във въоръженията, която Вашингтон може и да не спечели. Така че администрацията на Тръмп е по-добре сериозно да се отнесе към ядрената заплаха и съвместно с другите страни да се заеме с разоръжаване.
 
Превод и редакция: БЛИЦ