Оттеглянето на Суверенния норвежки фонд за изкопаеми горива от инвестиционната активност може да предизвика глобална „ударна вълна“. Това решение трябва да звучи като „червена тревога“ за частните банки и инвеститорите, чиито петролни и газови активи стават все по-рискови и са морално несъстоятелни. Това пише в свой анализ Джон Куили в изданието Common Dreams, цитирано от "Труд".

Норвежкият фонд за суверенно благосъстояние, е най-големият фонд по своя род в света. И той, според мнението на участниците в кампанията за борба срещу промените на климата, трябва да изпрати „ударна вълна“ по петролната и газовата индустрия на целия свят, защото фондът е препоръчал на норвежкото правителство изцяло да изтегли активите му в размер на 40 милиарда долара от нефтената и газовата индустрия.

В изявление от 8 март финансовият министър Сив Йенсен обясни, че това решение има за цел да „намали уязвимостта“ на норвежкия фонд „преди да настъпи постоянен спад в цените на петрола“. При 1 трилион долари Норвежкият държавен фонд е най-големият публичен инвестиционен фонд в света. Според говорител на финансовото министерство, фондът в момента инвестира около 66 милиарда норвежки крони (7,5 млрд. долара) в проучване и производство на енергия, което е около 1,2% от общия портфейл на фонда.

Препоръката на норвежкия фонд ще бъде изпратена в националния парламент за одобрение.

Групите за борба с промените на климата, които през последните години се борят агресивно да спрат използването на изкопаеми горива като ключов способ за намаляване на заплахата от парникови газове и неконтролираното глобално затопляне, отбелязаха това обявление като ключов обратен момент.

„Ние приветстваме и подкрепяме това предложение“ – каза Йоси Кадан (Yossi Cadan), старши участник в „350.org“, кампанията за изтеглянето на активите. „Ако мине през парламента, то ще предизвика ударна вълна на пазара, ище нанесе най-големия удар по илюзията, че горивната и енергийната индустрия имат десетилетия за бизнес дейност. Това решение трябва да звучи като предупреждение за частните банки и инвеститорите, чиито петролни и газови активи стават все по-рискови и морално несъстоятелни“.

Бил Маккибен (Bill McKibben), един от съучредителите на групата, го нарече „огромна, огромна, победа“

В изявление „350.org“ добавя: „За да избегнем най-катастрофалните последици от промените на климата и да задържим глобалното затопляне под 1,5 °C, трябва да изоставим изкопаемите горива и да прехвърлим финансирането към устойчиви енергийни решения за всички. Климатичните последствия вече са вътре в страната и няма какво да губим. Миналата година северните топлинни вълни, горските пожари зад Полярния кръг и тревожната новина, че най-дебелият лед в Арктика започва да се топи, показа как промените в климата са близо до Норвегия. За норвежките финансисти, изглежда, вече е немислимо да продължат да инвестират в компании, които предизвикват целия този хаос.

Катрин Хоуарт (Catherine Howarth), изпълнителен директор на движението ShareAction, която предоставя аналитични материали за инвеститорите, насочени към създаването на по-устойчиво общество, заяви, че изявлението на норвежкия фонд“ е още един индикатор, че инвеститорите са все по-недоволни от компаниите, занимаващи се с проучване и добив на петрол“.

Институционалните инвеститори, управляващи държавните инвестиционни фондове и пенсионните фондове, добави тя, „изтеглят капитала си от нефтените и газовите компании на основание, че по-бързият от очаквания ръст на чистата енергия и свързаният с него регламент правят бизнес моделите на петролната и газовата промишленост много уязвими. Това съобщение ще окаже натиск върху инвеститорите да засилят взаимодействието си с интегрираните петролни компании в навечерието на сезона (годишното общо събрание), когато акционерите се събират, за да оценят и анализират резултатите и стратегиите на компанията.

Финансовата реалност на климатичната криза става все по-очевидна за глобалните инвеститори и пазарите, и рупата „350.org“ твърди, че заслугата за придвижването на предложението е на активистите от цял свят, които смело заявяват, че искат край на финансовата и енергийната хегемония на изкопаемите горива.

Групата заяви, че в центъра на глобалната кампания за излизане от активите на горивно-енергийната индустрия е „масово движение, основано на хора, и това са обикновени хора, които настояват местните институции да се борят срещу изкопаемите горива и индустрията, свързана с тях, която е най-отговорна за настоящата климатична криза“.

Норвежкият фонд няма да инвестира в нефт

Суверенният фонд на Норвегия, който в последните две десетилетия е натрупал богатството си предимно от приходи от петрол и газ, обяви, че ще спре да купува акции на компании от нефтената и газовата индустрия по препоръка на правителството на страната, написа Bloomberg. Норвежкото правителство е одобрило и продажбата на някои компании за проучване, като същевременно „пощадява“ някои от най-големите интегрирани производители. Това значи, че решението ще засегне компаниите, които само проучват и произвеждат нефт, а не петролни групи като BP и Shell. Въпреки това цените на акциите на петролните компании спаднаха след като това бе обявено в новините на 8 март, и книжата на BP и Shell  се търгуваха с почти 2% по-малко.