Д-р Антония Първанова, специалист по обществено здраве, ексдепутат и бивш евродепутат, похвали Националния щаб за борба с коронавируса. Това тя направи в своя профил във Фейсбук. 

Днес чух първия нормален брифинг от НОЩ. Очевидно има подобрение в начина на работа и отношението към качеството на информацията, която се предоставя на обществото.

Важните изводи, представени от министъра на здравеопазването на днешния брифинг са:

1. От всички хора с положителни ПСР тест само 20% са със симптоми и само 5% имат нужда от медицински грижи.

2. От медиците са заразени 5,6% и тенденцията е като в обществото, т.е. макар и на предна линия и с по-интензивен контакт с болни те не боледуват повече.

3. Процентът на заболели деца в детските градини и училища, както и на учители в детски градини и училища е по-нисък или близък до общия, т.е. и при интензивния контакт в детски градини и училища няма повишаване на тенденцията в броя на заразени.

4. Въпреки протестите, дневният процент на новозаразени в София остава нисък и постоянен - около 0,004%.

5. На 25-то място сме в ЕС по положителни ПСР тестове и на 8-мо по смъртност от Ковид-19. Определено трябва да се направи много сериозен и обстоен анализ на това разминаване.

6. Имаме достатъчно легла за лечение на Ковид-19 и няма опасност от претоварване на системата. Леглата за лечение на неусложнени случаи са 7307 и от тях са заети 10,7%. 1108 са леглата за интензивни грижи и само 4% от тях са заети.

7. Имаме огромен проблем с медицинския персонал - няма достатъчно специалисти и медицински сестри. Всички са изтощени и безкрайно изморени. Това е резултатът от неадекватната кадрова политика на МЗ през последните 20 години.


Тук има нужда от задълбочена и работеща стратегия, която да създава кадри, да ги обучава и да подобрява квалификацията им, да подкрепя и улеснява професионалното им развитие, да им осигурява модерна работна среда и високотехнологично оборудване, да заплаща достойно труда им и да осигурява условия за адекватно възстановяване и запазване на силите, здравето, и професионалния капацитет на работещите в системата, да изгражда среда на уважение към медиците от всички специалности и нива в здравеопазването.