Причината за новия ръст на заболели и починали от коронавирус в САЩ са комплексни. Тук можем да споменем събиранията по повод Деня на благодорността, неспазването на мерките, абдикацията на държавата от това да обяснява, че мерките трябва да се спазват и да окуражава гражданите.


Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ д-р Румен Хичев, ръководител на група в кризисния щаб за коронавируса в американското здравно министерство. 

"В САЩ има план за действие с ваксинирането. Първи ще бъдат ваксинирани високорисковите групи. Това ще стане още в края на тази година и ще продължи поне три месеца, след което ще се премине към масово ваксиниране. В България най-важното е да се осигури инфраструктура за ваксините, говоря за транспортиране и съхранение.

При продължително съхранение ваксината трябва да стои в хладилник на -70 градуса. Това донякъде може да се окаже логистичен проблем, но една ваксина може да се съхранява до 10-15 дни в сух лед, което е напълно достатъчно време за нейната дислокация и прилагането й", разкри той. 

"Риск от ваксиниране винаги има, но каквито й неблагополучия да има - ползите от ваксините за цялото общество са несравнимо по-големи. Не трябва да допускаме да се пропуснат тези ползи за обществото от ваксините заради някакъв евентуален и имагинерен риск.

Само чрез ваксиниране можем да постигнем така желания стаден имунитет. По нормален път постигането на стаден имунитет ще отнеме много повече жертви и ще се случи много по-бавно", категоричен бе д-р Хичев.

"В България болничната инфраструктура понася най-голям удар. Тук не говоря само за материалната база, а основно за лекари, сестри, санитари. Не трябва да допускаме да се сринат болничните инфраструктури в страната.

За съжаление процентно смъртността в България надминава тази в Щатите, а Щатите са давани като лош пример номер едно в това отношение и нещата не седят никак добре за България", завърши д-р Румен Хичев.