Ситуацията в България не е овладяна, а управляема, а страната ни е от малкото, които умело управляват пандемията. Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия анестезиологът и член на ръководството на УМБАЛ „Софиямед” д-р Иван Колчаков.

„Вече се гордея, че съм лекар и че съм български лекар. Ние слагаме в малкия си джоб здравните системи на най-богатите и големи държави. Даваме пример как трябва да се правят нещата”, допълни той.

„Мерките за изолация са най-ефективният метод за овладяване на ситуацията”, смята д-р Колчаков.

„Този вирус не е истински организъм. Това е една много първична молекула, която не се размножава. Ние я произвеждаме. Ако спазваме мерки за хигиена, това същество не може да се размножава. Знаем как да го ограничим”, обясни той.

БЛИЦ TV: Коронавирусът настъпва неумолимо у нас, 3 жертви на Цветница

Според анестезиологът все още няма достатъчно статистика за това колко от инфектираните с коронавирус биха могли да се подложат на лечение с хлорохин.

БЛИЦ TV! Ген. Мутафчийски разкри голяма аномалия за COVID-19 при много от починалите

„Лечението има и токсични странични ефекти и зависи от придружаващите заболявания. Старият опит е от десетилетия, когато е лекувана маларията.

Франция беше пионер, тъй като там има много бивши колонии, в които се наблюдава малария. Това е единствената европейска държава, която продължаваше да произвежда медикамента”, каза още д-р Колчаков. 

Повече гледайте във видеото: