Не може да коментираме какво се случва в самата църква и обредите, които се правят там", това заяви шефът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски в отговор на въпрос, че на места причастие е било давано от една лъжица.

"Вчера стана ясно, че в църквите има по 5 до 10 човека и то на голямо разстояние. Повечето хора се вслушват в това да не ходят в църквите. Ние продължаваме да отправяме този апел", допълни шефът на ВМА.

"Вчера бе католическият Великден, а виждате, че почти нямаше хора", допълни той.

Ген. Мутафичйски коментира и това как се проверява дали хората с коронавирус, които се лекуват у дома: "Те се проверяват по няколко пъти на случаен принцип. Карантината се спазва".

"Пазарите ще бъдат отворени понеделник, вторник и сряда, но при всичко спазване на необходимите мерки. Ако това не се случи ще бъдат затваряни веднага", категоричен бе началникът на Щаба.

Ген. Мутафичйски разкри и голяма аномалия с повечето болни: "Много от хората, както и последният загинал, идва в болница в тежко състояние. А се оказва, че дори нямат лични лекари.

Последният починал действително е потърсил медицинска помощ много късно. Въпросът е дали, ако бяха потърсили помощ по-рано можеше да не се стига до смъртта му. 38-годишният мъж не е имал придружаващи заболявания.

Болестта се развива по някакви собствени закони. Един човек може да изкара вируса в леки форми, но няма изяснена причина кога заболяването достига до тежки форми".

"Все още не се говори за намаляване на заболеваемостта. Все пак дори за днес имаме 400 теста, които трябва да бъдат препотвърдени", допълни шефът на ВМА.

Той бе категоричен, че заключенията за Банско ще се направят когато приключи цялата акция по тестването.

БЛИЦ припомня, че по-рано днес ген. Мутафичйски заяви, че вече заразените у нас с коронавирус са 676.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Публикувахте от Blitz.bg в Неделя, 12 април 2020 г.