Може ли да се възроди стар граничен спор между Русия и Китай. Това коментира британското издание Daily Express.

Непосредствената близост на двете световни сили не може да не предизвиква разногласия. Вековният граничен спор продължава и днес, пише изданието, цитирано от "Фокус".

През 1828 г. Руската империя и Китай подписват Договора от Айгун, който установява границата на двете държави по река Амур.

След като страните се съгласиха тази територия да остане отворена, Русия бързо се възползва от ситуацията и поема контрола над нея само две години след подписването на Договора.

От този момент напрежението продължава, възниквали са няколко незначителни конфликта, особено след разпадането на Съветския съюз и в резултат прекъсването на комунистическия съюз между двете страни.

По-рано, през 1969 г., имаше седеммесечен граничен конфликт, по време на който китайски и съветски войски премериха сили във въпросния район.

Във връзка с неотдавнашното отваряне на газопровода „Силата на Сибир“, притокът на китайски работници се увеличи, Русия интерпретира това като опит на Пекин да насели територията.

Русия използва аргументацията за миграцията като доказателство за амбициите на Китай на границата със Сибир, докато Пекин от своя страна намекна за собственото си недоволство.

През 2016 г. тогавашният китайски външен министър Фу Ин заяви, че „някои“ китайци вярват, че имат „недовършени дела“ в руския Далечен изток. Робърт Сървис пише за това в своята книга от 2019 г. „Кремълска зима“.

Си Дзинпин стартира амбициозен проект „Един пояс, един път“. Тази инициатива има за цел да създаде сухопътни пътища там, където някога е минал древният Път на коприната, свързващ Изтока и Запада в продължение на хилядолетия.

Тази инициатива, стартирана през 2013 г., има планове да достигне до около 70 държави, включително някои от източния бряг на Африка.

Неговото влияние ще се разпростре и върху Централна Азия, към страни, които преди са били част от Съветския съюз. Това е горчив удар за съвременна Русия.

Можем да кажем, че този проект не само ще улесни търговията на Китай с ЕС, но и ще се доближи опасно до най-западните територии на Русия.

Ако връзките между Украйна и Китай бъдат укрепени, това ще засили военните възможности на Пекин, което вероятно ще породи загрижеността на НАТО.

Междувременно на пръв поглед през последните години между Русия и Китай се развиват добри отношения.

Изглежда, че те са се сплотили пред лицето на Запада и в близко бъдеще може съвместно да се противопоставят на САЩ и новия им президент Джо Байдън.

Церемонията по встъпването в длъжност се състоя преди около седмица, а бившият съветник на Байдън Мо Вела вече обяви, че е готов да се противопостави на Русия, Китай, както и на Иран.

„Независимо кой е агресорът, коя държава нарушава върховенството на закона или човешките ценности, морала и почтеността, президентът Байдън е “нахакан пич“ от Скрънтън, Пенсилвания. Никой човек, никоя държава не може да го сплаши. Ако искат да играят с лошо, той е готов“, каза Вела.