Берлин и Париж, които изключиха Полша от съвместните им проекти за отбрана, принудиха Варшава да се съсредоточи върху американското оръжие, пише Die Welt.


Сега Полша планира да закупи по-модерни танкове, отколкото Германия и Франция са комбинирали, твърди германското издание.

Полша сключи споразумение със САЩ за незабавно закупуване на 20 американски преносими ракетни установки и свързаното с тях оборудване за повече от 400 милиона долара. Освен това Варшава планира да замени немските танкове с други, по-модерни, съобщава Die Welt.

Според експерти, цитирани от изданието, Полша е втория по големина купувач на американско оръжие след Саудитска Арабия, пише "Поглед инфо".

Авторът на публикацията вижда това като отговорност на Париж и Берлин, които се „затвориха“ от Варшава по въпроси на отбраната. 

Германия и Франция си сътрудничат в тази област, но не позволяват на Полша да работи заедно, въпреки че Варшава с удоволствие ще участва в разработването на нови танкове, се казва в статията.

Подобна позиция на Берлин и Париж ще има далечни последици за общата европейска отбранителна политика и, следователно, за европейската сигурност, предупреждава германският вестник. 

Полша, твърди авторът, „осигурява сигурността“ на така наречения източен фланг на НАТО. Интеграцията между европейските армии ще бъде усложнена от двустранните споразумения между Полша и САЩ, сигурен е авторът на статията.

Отчуждаването на Полша като важен партньор в областта на политиката за сигурност е опасна, предупреждава изданието. Полша иска да види в него не само потенциален купувач на военна техника, но и партньор, и затова тя е заинтересована да участва в разработването на европейски танк. 

Въпреки това, печалният опит на Берлин показа, че големите европейски проекти водят до увеличаване на разходите и увеличаване на вероятността от забавяне.

От тази гледна точка въпросът доколко е разумно да се включва Полша в подобни проекти по отношение на индустриалната политика остава открит, пише вестникът.

 „Ако Берлин не се погрижи за по-успешната интеграция на Варшава в европейските отбранителни проекти, това ще тласне Полша в ръцете на Доналд Тръмп. Точно това се случва сега “, се казва в статията.

Авторът отбелязва, че не само САЩ, но и Южна Корея са готови да си сътрудничат с Полша, която е готова да предложи на Полша версия на своя модел K2, съобразена с нейните нужди и дори да извърши трансфер на технологии, които Варшава иска. Преговорите по този въпрос са в началния етап, но вече говорим за 800 копия.

„След толкова солидна сделка Полша ще разполага с по-модерни бронирани превозни средства от Германия и Франция заедно“, заключава Die Welt.