Най-общият ми коментар е че всички действия до момента, които предприе правителството до момента за регулиране на цените на високите цени на електрическата енергия за небитовите потребители бяха недостатъчни като размер и ненавременни. Това е причината да виждаме и пренасянето на високите цени на електроенергията основно и на газа малко по-късно в крайните цени на услугите и стоките и по високата инфлация в България с равнение с инфлацията в ЕС. 

Това заяви изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Добрин Иванов в ексклузивен коментар за БЛИЦ, говорейки за предстоящия на 18 май протест срещу правителството на Кирил Петков и по-специално политиката му в енергийния сектор. 

"Имено заради това сме се насочили към цените на енергоносителите, защото на практика те са носителите на високата инфлация. Ако махнем увеличените цени на енергоносителите, инфлацията би била в рамките на 4-4.5%. Всъщност това е причината за високата инфлация и за затрудненията на бизнеса.

Смятаме, че ако се нормализират цените за небитовите потребители на ток и газ, това ще генерира ресурс за бизнеса, който може да отиде за увеличаване на работни заплати и подпомагане на работниците за справяне с високите цени в магазините. Това са и основните ни искани.

Именно заради това смятаме, че решението е в цените на енергоносителите", коментира още Иванов. 

По думите на Иванов българският бизнес просто иска да плаща толкова, колкото плащат неговите конкуренти на Балканите. 

"Това, което искаме, е ние като бизнес да плащаме това, което плашат нашите преки конкуренти. Те на Балканския полуостров са Румъния и Гърция. В Румъния за бизнеса има регулирана цена. От правителството е прието решение, че бизнесът няма да плаща повече от 90-93 евро на мегаватчас.

Това е около 180 лева. При редовна цена на мегават в България за април от 250 лева, а за май текущата цена е около 400 лева без компенсации, ние искаме компенсации в такъв размер, че цената, която ние плащаме да е съизмерима с цената, която плаща бизнеса в Румъния. 

В Гърция на тези, на които им доставят електроенергия по дългосрочни договори, цената им е 54 евро на мегават, а тези които купуват от ден напред - там е пазарна цената или над 420 лева - получават за следващите 6 месеца компенсации по 120 евро на мегават, тоест около 160 лева им е крайната цена. 

При нас с компенсациите, които в момента действат - са 75% от разликата между средната цена на българската независима енергийна борса минус 185 лева приблизително, и пак цената за бизнеса ще е над 230 лева. По-висока от нашите преки конкуренти", поясни той. 

Изпълнителният директор на АИКБ коментира още, че исканията на бизнеса са разумни и няма да доведат до сривове и трусове в системата, а също и каза какво ще се случи, ако властта не се вслуша в тях. 

"На 18 май имаме протест. Активизирали сме всичките ни членове. Всъщност нашите браншови организации, членовете ни настояват за протест, активната страна са те. Ще излезем на площада с тези наши искания.

Смятаме, че те са разумни и допустими. Няма да създадат капитални проблеми в енергетиката, да се стигне до декапитализация на системата, защото има достатъчно ресурси от отминалите месеци заради високите цени на енергетиката. Българската енергетика преобладаващо работни с местни ресурси. Тези компенсации, които искаме, са реално изпълними и ще нормализират дефицитите в системата. 

Протестът на 18-и е икономически. Настояваме за нашите искания. Нямаме политически искания. Но ако правителството не изпълни нашите искания и не започне сближаване на позициите в преговорите, исканията ни ще станат политически. Ще настояваме за оставка на правителството, бе категоричен Иванов", каза той.