Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че финансистът на групата "Вагнер" Евгений Пригожин и силите на "Вагнер" не са в Беларус от 6 юли, което показва, че Пригожин може би не спазва споразумението, което Лукашенко посредничи между Пригожин и руския президент Владимир Путин след въоръжения бунт на "Вагнер" на 24 юни.

По-рано Лукашенко и Кремъл обявиха, че Пригожин, Путин и Лукашенко са постигнали споразумение, което предлага на Пригожин и силите на " Вагнер," участвали във въстанието, неуточнени гаранции за сигурност в Беларус. Това се посочва в дневния анализ на ситуацията на фронта в Украйна от Института за изследване на войната (ISW).

Пълното съдържание на това споразумение не беше разкрито, но изглежда, че "Вагнер" не изпълнява своята част от сделката. На 6 юли Лукашенко заяви, че силите на Вагнер в момента се намират в постоянните си лагери (в Русия или в Украйна), в които са се изтеглили след битката за Бахмут.

Лукашенко добави, че Пригожин се намира в Санкт Петербург или може би дори е отлетял за Москва сутринта на 6 юли.

Лукашенко опроверга съобщенията, че Беларус изгражда нови тренировъчни лагери за силите на Вагнер, и отбеляза, че Беларус е предложила на " Вагнер" няколко бивши съветски военни лагера, включително някои край Асипович, Могильовска област.

Лукашенко намекна, че Вагнер все още не се е съгласил да се разгърне в тези бази и че Вагнер "има различна визия за разгръщането им", чиито подробности Лукашенко отказа да сподели.

Лукашенко обаче отрече сделката да е прекратена и отбеляза, че въпросът за прехвърлянето и установяването на силите на "Вагнер" "не е решен" в момента.

Руски източници също посочват, че Пригожин се намира в Русия, въпреки че ISW не може да потвърди местонахождението на Пригожин към този момент. Руска опозиционна медия съобщава, че самолетът на Пригожин е кацнал в Ростовска област след полет от Московска област сутринта на 6 юли.

На 5 юли издание от Санкт Петербург съобщи, че Пригожин лично е взел няколко малки оръжия, конфискувани от руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), от сградата на ФСБ в Санкт Петербург на 4 юли.

Изданието съобщава също, че Пригожин е бил в Москва през уикенда на 1 и 2 юли.

ISW не е забелязала никакви визуални потвърждения в открития източник, че персоналът на "Вагнер" е разположен в Беларус по това време. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков също заяви, че Кремъл не следи движението на Пригожин, като отбеляза, че Кремъл не може и не иска да следи Пригожин.

Изявлението на Песков е абсурдно, като се има предвид, че Кремъл и руските сили за сигурност имат възможност да задържат Пригожин или да ограничат движението му в Русия. То е особено абсурдно, ако Пригожин действително е успял да вземе оръжията си от обект на ФСБ.

Изглежда, че Лукашенко се дистанцира от сделката, за която се съобщава, че е посредничил, като същевременно продължава да изтъква способността си да посредничи между Путин и негов бивш лоялен лейтенант, като по този начин продължава да подчертава слабостта на Путин.

Лукашенко демонстративно заяви, че " Вагнер" и Пригожин са руснаци и въпросите за тяхното местонахождение не трябва да се отп"равят към него. Изглежда, че Лукашенко се дистанцира от "Вагнер", а реториката му може да подсказва, че той прехвърля отговорността за изпълнението на сделката върху Кремъл.

Лукашенко също така продължава да се хвали с умелите си преговори с Пригожин, след като в отговор на журналистически въпрос заявява, че авторитетът на Путин не е отслабен по време на въоръжения бунт.

Възможността на Пригожин да работи свободно в Русия предполага, че Пригожин все още е защитен с известни гаранции за сигурност и/или че Кремъл продължава да дава приоритет на подкопаването на репутацията му в Русия пред физическото или правното му преследване. Лукашенко отбеляза, че нито той, нито руският президент Владимир Путин са искали да убият Пригожин, и отхвърли предположенията, че Путин може да се опита да убие Пригожин в бъдеще.

На 27 юни ISW прецени, че Путин вероятно е решил, че не може директно да елиминира Пригожин, без да го превърне в мъченик за каузи, свързани с неправилното управление на инвазията от страна на руското Министерство на отбраната (МО).

На 27 юни ISW също така отбеляза, че Кремъл е започнал информационна операция, целяща да представи Пригожин като корумпиран и лъжец, и оттогава руските държавни служби поддържат тази версия. Руските пропагандни мрежи широко отразяват обиските на ФСБ в имението на Пригожин и неговото богатство, а един журналист саркастично нарича къщата на Пригожин "дворец, принадлежащ на бореца срещу корупцията" по руския държавен телевизионен канал "Россия 1".

Избрани руски ултранационалисти обаче критикуват руската държавна пропаганда за опитите ѝ да оневини Пригожин, което показва, че опитът на Кремъл да отчужди ултранационалистическата общност от Пригожин не е успешен.

Свързаният с "Вагнер" канал в Телеграм обвини руското Министерство на вътрешните работи, че умишлено е пуснало в медиите кадри от обиските на ФСБ, за да представи Пригожин като предател, който се интересува единствено от разточителен начин на живот.

Друг канал в Telegram, свързан с "Вагнер", се опитва да опровергае предположението на "Россия 1", че ФСБ може да е открила наркотици в имението на Пригожин.

Не е непременно изненадващо, че свързаните с Вагнер военни блогъри атакуват усилията на Кремъл да шантажира Пригожин, но един от свързаните с Кремъл военни блогъри също осъди усилията на руските медии да представят Пригожин като корумпиран човек, като отбеляза, че домът на Пригожин съответства на този на заможен човек и че Пригожин изглежда демонстрира военните си награди в цялото си имение.

Друг блогър отбеляза, че къщата на Пригожин не изглежда толкова разточителна в сравнение с други руски милиардери.

На 6 юли украинските сили проведоха контраофанзивни операции в поне три сектора на фронта и продължават да полагат усилия за постепенното намаляване на руската жива сила и логистични средства.

Украински военни представители съобщиха, че украинските сили провеждат контранастъпателни действия в направленията Бахмут, Западен Донецк и Западна Запорожие.

Геолокационни кадри, публикувани на 6 юли, показват, че украинските войски са напреднали към западните покрайнини на Клишчиевка, на около 5 км югозападно от Бахмут.

Руски и украински източници продължиха да обсъждат украински контраофанзивни операции в западната част на Донецка област, южно от Велика Новосилка, и в района на Орихив в западната част на Запорожка област.

Украинският президент Володимир Зеленски призна като цяло по-бавния темп на украинските контраофанзивни успехи в интервю за CNN на 5 юли и заяви, че украинските операции са се "забавили" срещу укрепените руски отбранителни позиции, като отбеляза, че според него Украйна все още се нуждае от определени западни оръжейни системи, преди да започне нови атаки по фронта.

Заместник-министърът на отбраната на Украйна Хана Маляр подчерта, че украинските усилия за нанасяне на удари по руските зони на концентрация са наложителни за по-широката контраофанзива и допринасят за по-бавното темпо на наземните атаки на целия театър.

Маляр отбеляза, че само през изминалото денонощие украинските сили са унищожили шест руски склада за боеприпаси на Таврийското (Запорожкото) направление и потвърди, че ударът по Макийка от 4 юли е ефективен пример за унищожаване на руски артилерийски и технически средства.

На 6 юли украинските и руските официални лица до голяма степен намалиха риториката си по отношение на Запорожската атомна електроцентрала (ЗАЕЦ).

На 6 юли началникът на Главното управление на военното разузнаване (ГУР) на Украйна Кирил Буданов заяви, че опасността от техногенна катастрофа в АЕЦ "постепенно намалява", след като на 4 юли различни украински официални лица предупредиха, че руските сили може да са поставили предмети, наподобяващи взривни устройства, на покривите на две от сградите на реакторите на АЕЦ-а.

Първият заместник-ръководител на администрацията на руския президент Сергей Кириенко и ръководителят на окупацията на Запорожка област Евгений Балицки също посетиха знаковата ядрена централа на 6 юли и публикуваха снимки, за които се твърди, че са в близост до хранилището за сухи ядрени отпадъци на централата.

Кириенко и Балицки отбелязаха, че централата продължава да работи "нормално" под руски контрол, като по този начин омаловажиха предишни руски твърдения, че украинските действия непосредствено застрашават безопасността на АЕЦ.

Възможно е Кириенко и Балицки да са посетили централата, за да представят Русия като способен пазител на АЕЦ, а реторичната им позиция по време на посещението подсказва, че руските официални лица може би се отдръпват от острите предупреждения за предстояща катастрофа в централата.

ISW продължава да оценява, че руската реторика около АЕЦ-а има за цел да обезкуражи западната подкрепа за Украйна, като я обвини в ядрена безотговорност, както и да разубеди украинските сили да проведат контраофанзивни операции в окупираната Запорожка област.

Руските политически дейци продължават да се опитват да ухажват или контролират руските военни блогъри, което показва, че мнозина от тях разглеждат общността на военните блогъри като критична електорална група. Ръководителят на Руската либерално-демократическа партия (ЛДПР) Леонид Слуцкий се срещна с избрани блогъри на 5 юли, за да обсъдят редица предложения за предоставяне на привилегии и защита на военните кореспонденти и блогъри, отразяващи войната в Украйна.

Слуцки заяви, че ЛДПР ще се стреми да приеме законодателство, което ще предостави на военните кореспонденти статут на ветерани от войната и ще осигури държавни гаранции и плащания в случай на нараняване или смърт.

Слуцки твърди, че ЛДПР е изпратила съответните предложения за руските военни кореспонденти и блогъри до руското МО и Министерството на цифровото развитие.

Слуцки добави, че ЛДПР и избрани военни блогъри ще стартират образователна програма, която да запознае младежите с "информационните реалности" на войната в Украйна.

Наскоро руски специалисти в свързаното с Кремъл предаване Solovyov Live обсъдиха потенциалното нарушаване на оперативната сигурност в Украйна от страна на военните блогъри и ги призоваха да се ангажират с известна степен на автоцензура.

Кремъл редовно се опитва да се обърне към избрани руски военни блогъри в опит да спечели благоразположението на общността и да използва връзките им с по-широката руска ултранационалистическа общност, въпреки че руското МО наскоро посочи, че отново се стреми да ограничи дейността на избрани военни блогъри.

Не е ясно каква подкрепа имат предложенията на ЛДПР от страна на Кремъл, въпреки че Кремъл би могъл да използва подобни мерки, за да упражнява контрол върху блогърите и да определя кой се квалифицира като признат военен блогър.

Нарастващата значимост на общността на военните блогъри в руското информационно пространство и в някои приети руски движения на гражданското общество вероятно създава конкуренция между различни политически актьори, които се борят за контрол над това, което се разглежда като критична група избиратели, или чрез спечелване на тяхното благоразположение, или чрез установяване на авторитет над тяхната дейност.

Тези политически актьори, както тези, които са твърдо в орбитата на Кремъл, така и тези, които са по-далеч от нея, вероятно смятат, че все още не е решено кой ще контролира политическото влияние на този електорат.

Военните блогъри, които имат свои собствени разнопосочни интереси и лоялности, все още не са посочили как цялата общност ще реагира на тази нарастваща конкуренция за тяхното влияние.

Руската опозиционна медия Vertska съобщи, че руските сили и окупационните власти провеждат кампания за системно религиозно преследване в окупирана Украйна. Verstka установи, че от 24 февруари 2022 г. насам руските сили и окупационните власти са извършили най-малко 109 акта на религиозно преследване и са разрушили близо 600 места за поклонение в Украйна.

Verstka разкрива историите на хора, които руските сили и окупационните власти са отвлекли, арестували, заловили, измъчвали и убили заради вярата им.

Разследването установи, че православните и протестантските християни са най-репресираната група в окупираните територии, но католици, мюсюлмани и Свидетели на Йехова също са били преследвани.

Verstka цитира най-малко 43 случая, в които духовници са били мишена на посегателства заради вярата си, включително осем отвлечени и петима убити.

Verstka съобщава, че поне 66 места за поклонение са били конфискувани или разрушени от руските сили и превърнати в складове, полицейски управления, офиси на Националната гвардия или офиси на "Единна Русия".

Verstka отбелязва, че основните цели на религиозното потисничество в окупираните територии са да се потисне украинският език, на който обикновено се провеждат богослуженията, да се обезкуражат или накажат вярващите, които отказват да подкрепят окупационните власти, и да се окаже натиск върху вярващите и свещениците да подкрепят Руската православна църква.

ISW по-рано съобщи, че руските окупационни власти вероятно провеждат кампания за религиозно преследване в окупирана Украйна с цел систематично изкореняване на "нежеланите" религиозни организации и насърчаване на Московската патриаршия.

ISW по-рано оцени, че руските сили вероятно ще засилят кампанията си и че руските власти провеждат религиозно преследване по начин, който е в пълно противоречие с усилията да представят руския президент Владимир Путин като истински защитник на християнската вяра.

Руски военни блогъри твърдят, че някои аспекти на руските отбранителни операции в Южна Украйна имат сериозни ограничения и може би не са толкова ефективни, колкото руските източници ги представяха по-рано. Руски блогър твърди, че руските мобилизирани военнослужещи, действащи в Запорожка област, са на фронтовата линия от октомври 2022 г. без никакви ротации.

Военният блогър заяви, че руските сили не са успели да ротират този мобилизиран личен състав от тези позиции, тъй като няма наличен личен състав, с който да го заменят.

Описанието на острите проблеми с ротацията, направено от военния блогър, подкрепя предишната оценка на ISW, че руските сили вероятно не разполагат с боеспособни резерви.

Невъзможността за провеждане на ротации вероятно ще доведе до по-бърз темп на деградация на руските формирования, защитаващи се от украинските контранастъпления в Южна Украйна. Други руски военни блогъри обвиниха руските бойни хеликоптери, че нанасят удари по вече унищожена украинска военна техника, и предположиха, че руското МО може да използва тези повтарящи се удари, за да отчете завишени украински загуби.

Кремъл и преди е използвал доклади за силно завишени загуби на украински бронирани машини, за да представи руските отбранителни операции като изключително ефективни.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук