Украинските сили изглежда се придържат към по-бавен темп на териториални придобивки, с което постепенно изтощават руската сила и оборудване. Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов съобщи на 4 юли, че украинските сили изпълняват основната си задача за унищожаване на руската отбрана и че "войната на унищожение е равна на километрична война."

Оценката на Данилов подчертава продължаващата кампания на Украйна за привличане на руска работна сила и активи пред опитите за провеждане на масивни механизирани маневри за бързо връщане на големи участъци от територия.

Председателят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер съобщи на 3 юли, че украинските сили правилно действат предпазливо и избягват големи загуби в контранастъплението и призна, че контранастъплението е трудно поради противопехотни мини и други препятствия на дълбочина до 30 километра в окупираната от Русия територия. Бауер заяви, че украинските сили не трябва да се влияят от критика или натиск за бавно движение.

Това се посочва в дневния анализ за Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Украинските сили са освободили територия в множество участъци на фронта от началото на контранастъплението в началото на юни. Украинският заместник-министър на отбраната Хана Маляр съобщи на 3 юни, че украинските сили са освободили общо 37,4 квадратни километра в източна и южна Украйна през последната седмица.

Настоящият темп на украинските операции не е показателен за безизходица или доказателство, че Украйна не може да си върне големи територии. Украинските сили проведоха бавни и постепенни кампании за блокиране срещу зоните на руска концентрация на източния (ляв) бряг на Херсонска област и ограничени сухопътни атаки на западния (десен) бряг между август и ноември 2022 г., преди най-накрая да принудят руското изтегляне от десния бряг в средата на ноември.

Ситуацията в Южна Украйна е различна, разбира се, защото няма естествено препятствие от типа, създадено от руското разчитане на двата моста над Днепър. Въпреки това украинската контраофанзива в Херсон редува фази на сравнително бързо напредване с дълги периоди на подготовка, битка, фокусирана върху изтощаване на руските сили, и ограничени печалби, които в крайна сметка правят руските позиции на западния бряг на реката неустойчиви. За разлика от това, руската зимно-пролетна офанзива кулминира за малко повече от месец, без да постигне значителни успехи по границата на Луганск-Харковска област.

Украинските сили продължиха контранастъпателните операции на най-малко четири сектора от фронта и настъпиха на 4 юли. Руското министерство на отбраната (МО) твърди, че руските сили са отразили украинските сухопътни атаки в посока Лиман. Украинският генерален щаб съобщи, че продължават контранастъпателните операции в района на Бахмут, в западната граница на Донецка и Запорожка област и в западната част на Запорожка област.

Руски и украински официални лица коментираха ситуацията в Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) на 4 юли, като взаимно се обвиниха в подготвяни саботажи. Русия остава малко вероятно да предизвика радиологичен инцидент в АЕЦ в този момент

Украинският генерален щаб съобщи на 4 юли, че украински официални лица са започнали подготовка за потенциална руска провокация в АЕЦ "в близко бъдеще" и предупреди, че руските сили са поставили предмети, "наподобяващи взривни устройства" на външните покриви на третата и четвъртата част на АЕЦ реактори, за да обвини украинския обстрел за щетите в тези райони.

Украинският президент Володимир Зеленски повтори това изявление в обръщението си на 4 юли, а други украински военни източници предупредиха за възможни руски провокации в централата.

Както ISW съобщи по-рано, малко вероятно е ограниченият руски саботаж в ЯЕЦ, за който Русия може да се надява да обвини Украйна, да е в състояние да генерира масивен радиационен инцидент, тъй като реакторите на ЯЕЦ са конструирани да издържат на значителни щети.

Украински военни източници повториха тази оценка и отбелязаха, че дори ако предполагаемите взривни устройства детонират, щетите няма да навредят на реактора, а по-скоро ще създадат погрешното впечатление, че украинските сили са обстреляли реакторите.

Съветникът на ръководителя на руския атомен енергиен оператор "Росенергоатом" Ренат Карчаа също заяви на 4 юли, че Украйна планира да удари АЕЦ през нощта на 4 срещу 5 юли.

Съобщената реорганизация на руските органи за вътрешна сигурност предполага, че Кремъл все още не е стигнал до заключението, че ефективно е неутрализирал заплахите от бъдещи въоръжени бунтове след този на групата "Вагнер" от 23-24 юни. Вътрешни източници разкриват, че руските органи обмислят пренасочването на специалните звена "Гром" към руската Федерална служба за контрол на наркотиците (част от Министерството на вътрешните работи) към Росгвардия (Руската национална гвардия).

Това следва срещата на руския президент Владимир Путин с ръководители на различни руски правоприлагащи агенции на 26 юни след въоръжения бунт на "Вагнер".

Няколко руски източника се обявиха против докладваното прехвърляне на "Гром" на Росгвардия, като се позоваха на общо по-лошо оборудване, обучение и качество на ръководството. Александър Хинштейн, бивш съветник на ръководителя на Росгвардия Виктор Золотов, предупреждава, че предоставянето на части "Гром" на Росгвардия ще бъде "опасен експеримент".

Предполагаемото преструктуриране на вътрешните сили за сигурност на Русия предполага, че Кремъл работи за изграждането на ефективна антибунтовническа сила след въоръжения бунт на "Вагнер".

Фактът, че тези предполагаеми промени се случват след бунта, показва, че Кремъл правилно е бил недоволен от работата на силите за сигурност, които не успяха да спрат или дори да оспорят похода към Москва, и предполага, че Кремъл не е изключва риска от бъдещи такива бунтове.

Руските власти освобождават финансиста Евгений Пригожин от финансова отговорност за щети, причинени от бунта и според съобщенията са върнали значителни ликвидни активи на Пригожин, вероятно като част от сделката, договорена между Путин, Пригожин и беларуския диктатор Александър Лукашенко.

Администрацията на Ростов на Дон твърди, че общите щети от бунта възлизат на 92,5 милиона рубли (приблизително 1 милион долара) и че администрацията няма да възстанови щетите от Пригожин или групата Вагнер.

Позовавайки се на вътрешни източници, издание твърди, че руските власти са върнали над 10 милиарда рубли (приблизително 111 милиона долара) в брой, пет златни кюлчета и стотици хиляди щатски долари в брой на Пригожин на 2 юли, които властите са иззели в Санкт Петербург на 24 юни.

Официалният чеченски отговор на нападение срещу руски опозиционен журналист в Чечня може да повлияе на позицията на ръководителя на републиката Рамзан Кадиров в руското ултранационалистическо информационно пространство.

Появиха се информации, че неуточнени, маскирани лица в Грозни, Чечня, са заловили кола, в която е била една от журналистките, Елена Милашина, жестоко са я нападнали, унищожили са оборудването и документите ѝ и са я предупредили да не пише.

Милашина пътува до Чечения, за да отрази процеса срещу Зарема Мусаева, майка на чеченски опозиционен активист в изгнание, а нападателите атакуваха и адвоката на Мусаева Александър Немов, който беше в колата с Милашина. Чеченските съдилища осъдиха Мусаева на пет години и половина затвор на 5 юли за предполагаема измама и нападение срещу чеченските власти, но някои руски опозиционни гласове твърдяха, че чеченските власти са преследвали Мусаева поради активността на сина ѝ.

Видни руски ултранационалистически гласове се хванаха за атаката на Милашина, въпреки липсата на връзка с войната в Украйна, вероятно поради загриженост за по-широка цензура в пресата. Гласовете осъдиха атаките срещу журналисти - включително Милашина - като неприемливи, въпреки че не са съгласни с Милашина. Руският съюз на журналистите и Руският съвет по правата на човека издадоха изявления за осъждане и започнаха разследвания на нападението.

Отговорът на Кадиров беше кратко потвърждение, че съответните чеченски власти разследват "инцидента" - отговор, несъвместим по тон и съдържание с обичайните ярки, пространни негови изявления. Преди това той осъди Милашина като "терорист" и поиска задържането ѝ, което до голяма степен е в съответствие с цялостните му усилия да запази авторитарното си управление в Чечня.

Ако Кадиров подкрепи разследването, той рискува да подкопае вътрешния си режим с репресии срещу гласовете на чеченската опозиция. Но ако откаже да подкрепи разследването, тогава рискува да подкопае позицията си в едно информационно пространство, което е свръхчувствително към перспективата за засилване на цензурата. 

Кадиров вече се бори да балансира тези двойни цели в разположението на силите си в Украйна; Кадиров описва силите на "Ахмат" като способни бойци срещу Украйна, но същевременно до голяма степен избягва да води интензивни и изтощителни битки с тях, а някои руски блогъри се оплакват, че чеченските сили са разсеяни, позирайки онлайн, докато други руски сили всъщност се бият.

Чеченските сили не успяха да се сблъскат с бунтовниците на Пригожин, въпреки че демонстративно се мобилизираха и се придвижиха уж да се бият с тях, въпреки че Путин може да е наредил на Кадиров и да избягва битка със силите на "Вагнер".

Русия формира нова комбинирана армия като част от Северния флот, вероятно за да демонстрира своята готовност срещу НАТО. Източници на руското министерство на отбраната (МО) твърдят, че съществуващият 14-ти армейски корпус на Северния флот ще бъде преформиран в нова общовойскова армия с подчинени на нея мотострелкови бригади, дивизии и полкове.

Предполага се, че 200-та и 80-а бригади на 14-ти армейски корпус ще бъдат реорганизирани в дивизия към новата общовойскова армия.

Руските армейски корпуси преди нахлуването в Украйна през 2022 г. съществуваха само във флотове и до голяма степен изпълняваха същите функции като комбинираните армии. Съобщаваното решение за формиране на нова комбинирана армия вероятно се представя преди срещата на върха на НАТО на 11-12 юли, предназначена да покаже военния отговор на Русия на присъединяването на Финландия и евентуално на Швеция към алианса.

Повишаването на 14-ти армейски корпус само по себе си няма да повиши и руския боен капацитет и не е ясно къде руското военно ръководство би могло да намери персонала и оборудването, които биха били необходими на новата организация, за да генерира съществена разлика.

Руското министерство на отбраната (МО) твърди, че украинските сили са извършили атака с дрон срещу Московска област и Нова Москва на 4 юли. Руското министерство на отбраната твърди, че руската противовъздушна отбрана е свалила пет украински дрона.

Руските официални лица продължават да представят Русия като способна да генерира достатъчно работна сила, за да поддържа военните усилия в Украйна. Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев заяви, че руските сили са наели над 185 000 военнослужещи по договор и набор от 1 януари 2023 г., 109 000 от които са в резерв.

Медведев твърди, че руските сили са набирали по 1400 души на ден за договорна служба през юни 2023 г.

Русия продължава усилията си за разширяване на международното военно сътрудничество. Главнокомандващият руския флот Николай Евменов и китайският министър на отбраната Ли Шанфу се срещнаха в Пекин на 3 юли и обсъдиха текущото взаимно сътрудничество и организирането на съвместни военни учения.

Руският заместник-министър на отбраната генерал-полковник Александър Фомин се срещна с помощник-началника на щаба на кувейтската армия бригаден генерал Фаваз Ал-Харби в Москва на 4 юли и потвърди намерението на Русия и Кувейт за по-нататъшно сътрудничество в областта на отбраната.

Руските служители продължават да депортират украински деца в Русия под прикритието на предоставяне на педиатрично здравеопазване. Руският комисар по правата на децата Мария Лвова-Белова заяви на 4 юли, че руските власти са изпратили 23 деца с увреждания от окупирана Донецка област в рехабилитационен център в Красногорск, Московска област и 12 деца в център в Електростал, Московска област.

Лвова-Белова твърди, че руските власти планират да изпратят още около 370 деца в поне още четири пътувания до рехабилитационни центрове до края на 2023 г. Тя не уточни дали децата са се върнали или ще се върнат в окупираната Донецка област. ISW по-рано съобщи, че руските власти използват достъпа до педиатрично здравеопазване като прикритие за депортиране на деца в окупирана Украйна в Русия.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук