Във войната срещу Украйна Кремъл разчита все повече на набирането на т.нар. "доброволци". В тази категория попадат наемници, затворници, а дори и казашки части, пише в свой нов доклад американският Институт за военни изследвания (ISW), съобщава "Дойче веле". 

При това Владимир Путин взима решенията за участието на "доброволци" във войната, без да се консултира с висшето военно командване. А това влошава отношенията между президента и ръководството на руското Министерство на отбраната.

Путин е започнал да залага по-силно на т.нар. "доброволци" след успеха на контранастъплението на украинците в Харковска област. Но президентът започнал да не съгласува част от решенията си с военното командване още през лятото, посочва ISW.

Големият разкол в руската армия

Американският институт подчертава, че вербуването на бойци за войната срещу Украйна се извършва сред затворниците, казашките части и руските служби за сигурност. Същевременно в окупираните територии на областите Донецк и Луганск тече принудителна военна мобилизация.

Армейските корпуси, събрани по този метод, ще бъдат неефективни, защото нивото на армейско обучение и подготовка за сражения е неадекватно и напълно недостатъчно, смятат от ISW.

Формирането на такива части може да засили и без това високото напрежение и липсата на сплотеност, които експертите вече наблюдават сред руските войски. Бойците не получават обещаните от руското министерство на отбраната надбавки, войниците на т.нар.

ДНР и ЛНР отказват да се сражават за териториите на другата страна, а в контролираните от чеченците части се наблюдава ясно изразена етническа дискриминация.

Професионалните войници вероятно ще се сблъскат и с поведенчески проблеми сред наемниците, немалка част от които са затворници, прогнозират експертите. Пенсионирани руски офицери критикуват подобни решения на Кремъл, посочвайки липсата на дисциплина сред "доброволците", която може да доведе до конфликти с професионалистите.

В същото време формирането на набързо обучени части не допринася за укрепването на руските сили. Въпреки все по-честите съобщения за пристигащи на фронта "доброволци", Русия не е успяла да проведе нито една операция с тяхно участие.

Затворници, вербувани лично от приятел на Путин

От началото на юли медиите съобщават, че в руските наказателни колонии най-известната руска частна армия "Вагнер" набира затворници за участие във войната срещу Украйна. Активистката за правата на човека и основателка на фондация "Русия зад решетките" Олга Романова заяви преди време пред ДВ, че затворниците са били агитирани лично от бизнесмена Евгений Пригожин, който според съобщения в медиите ръководи групата "Вагнер".

На 14 септември в Телеграм се появява видео, в което мъж, приличащ на Пригожин, рекламира частната армия "Вагнер" пред затворниците в една от мордовските наказателни колонии, обещава им пари и свобода и им предлага да отидат да воюват в Украйна. Според руските опозиционни медии видеото е автентично. Изказванията в него изобщо не са изненадващи.

Пресслужбата на компанията "Конкорд", която е собственост на Пригожин, коментира в отговор на запитване на телевизионния канал RTVI, че мъжът от видеото "чудовищно прилича" на бизнесмена. Самият Пригожин коментира ситуацията с думите: "Или "Вагнер" и затворниците, или вашите деца."

След публикуването на видеото, членовете на Съвета по правата на човека са поискали от руския главен прокурор обяснение на какво основание "хиляди затворници с неизпълнени присъди за различни престъпления, включително и тежки" са били изпратени на война в Украйна.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук