Политическа визита на такова ниво като тази на руския премиер Медведев в България не предполага сключване веднага на договор, споразумение, поне не във всички случаи. Въпреки това бяха подписани четири споразумения в различни сфери и разговорите, които бяха водени, са били от изключителна важност. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в „Панорама“ по БНТ.

Вицепремиерът обясни, че това къде минава едно газово трасе зависи от икономическата логика, но за съжаление политическата логика има сериозен дял във взимането на решения: „България има шансове, тъй като е географски кръстопът. Страната ни е с безупречна репутация от техническа и търговска гледна точка като танзитьор на газ. Когато говорим за решения, които се вземат в България, на първо място трябва да е българският интерес“.

По негово мнение ние трябва да сме готови за всички сценарии. За това се стартира процедура по разширяване на газопреносната инфраструктура в страната.

„Ние можем да купуваме, да транзитираме, да търгуваме газ, който идва от юг или от изток. Същото можем да правим и с газ, който идва от север“, каза още той.

Вицепремиерът обясни, че има няколко приоритета специално за газовия сектор. „На първо място е гаранцията за газови доставки. След това са конкуренцията и най-добрата цена. Разширяването на газопреносната ни инфраструктура отговаря на всички изисквания на българското и на европейското законодателство“, каза Дончев.

„Работи се за добиване на газ и от други източници. Тази година ще бъде даден старт на интерконектора с Гърция. Очаква се Румъния през следващите години да експортира повече газ. Неясно е все още какво ще се случи с Транбалканския газопровод, който минава през Украйна, Молдова, Румъния и България“, каза още Дончев.