На руско-българския бизнес форум в областта на туризма, който се провежда в София, премиерът на Руската федерация Дмитрий Медведев се пошегува с печатна грешка в подготвените за него материали, в които бяха представени данни за 56 милиона български туристи, посетили страната, вместо за 50 хиляди, отбелязват световните осведомителни агенции, цитирани от "Фокус". 

Лидерът на кабинета в Москва припомни, че годишният приток на туристи от Русия към България е около половин милион души. Българите, според него, също почиват в Русия. Те не са толкова много, но общият туристически поток расте, цитира изданието думите му.

Медведев остана силно впечатлен от мястото, където Борисов го заведе (СНИМКИ) 

„Както са ми написали на листа, през последните пет години той се е увеличил с 1,5 пъти. А, ето една неочаквана информация за мен: „До 56 милиона души“, изчете Медведев данните, посочени в материалите му, при това – с усмивка на уста. Той обясни, че става въпрос за печатна грешка, като след това представи данни за около 50 хиляди туристи от България, които са посетили Москва. Русия, подчерта Медведев, наистина има какво да предложи на туристите.

„Иска ми се да се стигне до цифрата от 50 милиона, която току-що прочетох", заключи Медведев. Русия е готова да развие използването на електронни визи и да приложи други модерни решения за увеличаване на туристическия поток в страната, заяви още министър-председателят на Руската федерация в рамките на руско-българския бизнес форум в областта на туризма. 

"На мен току-що ми хрумна една идея по повод приравняването на лева към еврото: Хубава валута е и китайският юан. Може в тази посока да се помисли. И пазарът е огромен." Това пък били последните думи на премиера на Русия Дмитрий Медведев на българо-руски форум за туризма в София във втория ден от двудневната му визита в София.

Повод за свежата идеята на Медведев била констатацията на министъра на икономическото развитие на Русия Максим Орешкин, че спадът на руските туристи в България е 25% за последните години и с 8% само за миналата. Това е, защото левът е вързан за еврото, заяви Орешкин. Преди 5 г. едно евро се разменяше за 45 рубли, а сега почти за 75 рубли (бел. авт.). Орешкин отбеляза, че за сметка на това валутите на конкурентите на България на туристическия пазар - Турция, Египет, Тунис, са поевтинели. "Този проблем за България е фундаментален", каза Орешкин.

Бойко Борисов обаче заявил, че България се гордее със стабилния лев и връзката му с еврото, "колкото и да е лошо, че валутите се клатят". "И очакваме през юни да ни поканят в чакалнята на еврозоната", напомнил още Борисов.