Коронавирусът изчезва през юни. Това заяви пред “Труд” доц. д-р Атанас Мангъров, директор на детското отделение в Инфекциозна болница.

Можем нищо да не правим и само да чакаме да умрем от коронавирус, но това ще означава да се простреляме икономически в крака, каза още той.

Доц. Мангъров допълни, че ситуацията в Италия се основава предимно на страх и паника.

“Паниката е много по-опасна от самия вирус, защото тези, които се разболеят от коронавирус, повечето ще оздравеят. Но ако в резултат на натоварването на болниците започнат да умират хора от други заболявания, това ще е страшно”, заяви още доц. Мангъров.

“Въпросът опира до способността да се управлява такова бедствие, защото това е природно бедствие – един мор, в противен случай ще настъпят големи икономически щети”, каза доц. Мангъров.

Той припомни, че коронавирусите са зоонози, т.e. вирус, който причинява епизоотии при животните и понякога случайно може да се пренесе при хората.

Този тип вируси не са пригодени да живеят в човешката популация и когато попаднат, те могат да причинят доста сериозни щети, но поначало тези вируси нямат свойството да живеят сред хората и най-вероятно този вирус ще изчезне, както се е случило с много други вируси.

“Пак по опита на вирусите, които са зоонози, SARS се вихреше през студените месеци, но през юни изчезна и оттогава не се е появявал, подчерта още доц. Атанас Мангъров.

“Настоящият вирус COVID-19 генетически е на 80% същият като SARS. Силно се надявам, че нещата ще приключат до лятото. Най-малкото, въз основа на това, което се вижда в Китай.”

На въпрос дали пикът на COVID-19 ще е през септември, доц. Мангъров отговори:

“Категорично не”.

А дали коронавирусът ще изчезне през юни, медикът заяви:

“Това е тайната надежда на всички големи служби по света”.

“Най-рисковите фактори за коронавируса са възрастта и придружаващите хронични заболявания”, отбеляза доц. Мангъров.

Възрастните хора просто трябва да си стоят у дома и да не ходят всеки ден да си мерят кръвното или да се преглеждат при личните лекари. Важно е в този период да ограничат контактите си с внуците и въобще с по-активните млади хора, които имат контакт с много хора ежедневно заради учебни или професионални ангажименти.

За това заболяване няма лечение, но шансът болните да загинат е само между 2 и 3 процента, подчерта доц. Мангъров.

По думите му ученическата ваканция за коронавируса не би трябвало да се отличава от грипната и в тази връзка припомни, че изискванията са 200 на 10 000 заболели. В случая, по отношение на коронавируса сме далеч от тези данни, заключи доц. Мангъров.

Вирусът се пренася по всички възможни начини, като най-често се предава по въздушно-капков и контактно-битов път, като за последния трябва да имаме предвид не само дома, но и офисите, обществените сгради.

Опитът от предишната епидемия от SARS през 2002 година, когато беше доказано, че достатъчно е да се ръкувате с болен човек, за да се заразите.

По данни на worldometers, коронавирусът поразява най-силно възрастните хора над 80 години. Това показват статистиките със заболелите в Европа, Китай и САЩ.

Изчакват се десетки проби във всички лаборатории в страната.