Ако имаме избори на 11 юли, президентът Румен Радев си запазва правото да разпусне отново парламента, преди тази възможност да му бъде отнета от Конституцията, заради навлизането в предизборна президентска кампания.

Това каза социологът доц. Антоний Гълъбов. Това е резервен сценарий, който не допринася за почтеността в изборния процес, коментира още той.

„До края на август той има право отново да разпусне НС, след което влиза в тримесечен период, в който няма право да прави това. Тук се вижда резервен сценарий, който не допринася за общото усещане за законност и отчетност.

Доминиращо е усещането, че служебното правителство ще се занимава със скандализиране на ситуацията, разкрития срещу ГЕРБ, доказване на злоупотреби и др., за да може да повлияе на електоралния резултат на коалицията ГЕРБ-СДС“, каза той.

Доц. Антоний Гълъбов изрази разочарованието си от 45-ото НС. Според него малка част от българските избиратели са били удовлетворени от реваншизма и тона в парламента.

По думите му повечето от тях са очаквали положителна промяна, но не и в този вид.

Приносът по отношение на парламентаризма в 45-ото НС е минимален към никакъв, каза още той и уточни, че 76 законопроекта са пристигнали в деловодството на 45-ото НС, но нито един от тях няма да достигне до 46-ото такова.

Важно е, какво вижда и разбира българският гражданин, каза още той.

Според него в сценария на ощетените корпоративните интереси е планирана ниска избирателна активност. Ето защо гражданите трябва да излязат и да гласуват масово. Ниската избирателна активност ще обслужи всички политически формации между 2 и 4%, а това са около 4-5 партии.

Според доц. Гълъбов смисълът на Комисията по ревизия е да генерира шум. Когато дадена информация се хвърля в публичното пространство, това значи, че тя не може да издържи в съда, коментира още той.

Добре е в следващите два месеца да се вглеждаме внимателно в действията на политиците и президента, който не подлежи на никакъв контрол, посъветва социологът.